Inhoudsopgave:

  1. Hoe ver gaat het ISS van de aarde?
  2. Hoe hoog is de ISS?
  3. Hoeveel personen in ISS?
  4. Wat doen ze in de ISS?
  5. Hoe komen astronauten aan water?

Hoe ver gaat het ISS van de aarde?

Het internationale ruimtestation ISS draait in een baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 400 kilometer. Het ISS doet er 90 minuten over om een heel rondje om de aarde te maken.

Hoe hoog is de ISS?

Waarom kan je het ISS op zien lichten als je 's avonds in de lucht kijkt? Alleen op bepaalde avonden kun je het ISS in Nederland zien, als het over ons land vliegt. Je kunt het ISS zien, omdat hij 400 kilometer hoog vliegt.

Hoeveel personen in ISS?

Drie nieuwe bemanningsleden zijn vandaag aangekomen in het ruimtestation ISS, hun tijdelijke huis in de ruimte. Met hen erbij wonen daar nu negen mensen. Het gebeurt niet vaak dat er zo veel mensen tegelijk in het zwevende laboratorium verblijven.

Wat doen ze in de ISS?

Het hele jaar door wonen er astronauten in het ISS, waar ze zonder de invloed van de zwaartekracht wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Bovendien onderhouden ze de apparatuur van het ISS en monteren ze de onderdelen die vanaf de aarde naar het station toegestuurd worden.

Hoe komen astronauten aan water?

Het is een apparaat van Russische makelij, maar de astronauten houden bij hoog (en bij laag) vol dat het kleurloze destillaat echt water is (hik). En sinds kort is er op het ISS ook een machine die drinkwater kan maken uit urine. Het apparaat vangt de astronautenplasjes op, en haalt de afvalstoffen eruit.