Inhoudsopgave:

  1. Wat gebeurt er als medicijnen over datum zijn?
  2. Hoelang mag medicatie over datum zijn?
  3. Kan de pil over de datum zijn?
  4. Hoe weet je wat de juiste manier is om bepaalde medicijnen te bewaren?
  5. Waar berg je medicijnen op?
  6. Wat te doen met medicijnen die niet meer gebruikt worden?

Wat gebeurt er als medicijnen over datum zijn?

Zijn uw medicijnen over de datum? Dan kunt u deze inleveren bij uw apotheek. U kunt ze ook zelf weggooien bij het klein chemisch afval.

Hoelang mag medicatie over datum zijn?

De houdbaarheid voor tabletten en dragees (tabletten met een hard laagje) is 2 jaar. De werking kan afnemen, afhankelijk van hoe je het bewaart. Niet meer te gebruiken: afgebrokkelde of verkleurde tabletten, opengebarsten capsules of aan elkaar gekleefde capsules.

Kan de pil over de datum zijn?

Alles in tablet vorm, omhult in diens originele verpakking, zei dat deze op normale temperatuur is bewaard( 15 graden max) kan zeker erna worden gebruikt. Men houd hier vast aan zeker nog 1 jaar. Zolang alles bij elkaar blijft ( dus in pil vorm) zal er weinig gebeuren met de pillen.

Hoe weet je wat de juiste manier is om bepaalde medicijnen te bewaren?

Op het etiket, in de bijsluiter of in de medicijninformatie leest u hoe u uw medicijn het best kunt bewaren. Ontbreekt het bewaaradvies? Dan geldt: bewaren bij kamertemperatuur. Voor de meeste medicijnen geldt: bewaren bij kamertemperatuur (maximaal 25°C) in een droge ruimte.

Waar berg je medicijnen op?

Medicijnkastjes. Een medicijnkastje is een ideale plek om je medicijnen veilig op te bergen. Ook kun je in een medicijnkastje alle medicijnen overzichtelijk bij elkaar opbergen, zodat ze niet meer zomaar rondslingeren en je ze gemakkelijk terugvindt.

Wat te doen met medicijnen die niet meer gebruikt worden?

Medicijnen die u niet meer gebruikt kunt u inleveren bij de milieustraat en bij de meeste apotheken. U kunt ze ook bij het restafval doen. Gooi medicijnen nooit in de wc of door de gootsteen. Resten van medicijnen zijn moeilijk uit het water te zuiveren.