Inhoudsopgave:

  1. Wat is duurzamer begraven of cremeren?
  2. Is cremeren goedkoper?
  3. Wat is de impact van een crematie of begrafenis op het milieu?
  4. Is cremeren milieuvriendelijk?
  5. Hoe vervuilend is begraven?
  6. Wat zegt God over crematie?

Wat is duurzamer begraven of cremeren?

Begraven zonder kist is het meest duurzaam. Wel moet bijna altijd gebruik worden gemaakt van een lijkwade. ... Kiest u voor duurzaam cremeren in een uitvaartkist, dan is van belang hoe zwaar de kist is. Is het een zware houten kist, dan hoeft er in het crematorium zo min mogelijk te worden bijgestookt.

Is cremeren goedkoper?

Een begrafenis kost gemiddeld 8.000 euro. In 2021 betaal je gemiddeld tussen de tussen de 7.000 en 10.000 euro voor een begrafenis. ... Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie, een crematie kost gemiddeld namelijk 3.000 euro. Lees hier waarom een crematie goedkoper is dan een begrafenis.

Wat is de impact van een crematie of begrafenis op het milieu?

Het is de meest vervuilende vorm van afscheidnemen van het aardse bestaan, zo blijkt uit een studie van TNO uit 2014 naar de milieueffecten van begraven dan wel cremeren. Volgens TNO betekent een doorsnee crematie een CO2-uitstoot van 208 kilogram, wat gelijkstaat aan een autorit van Amsterdam naar Praag.

Is cremeren milieuvriendelijk?

Uit een rapport van TNO blijkt dat een begrafenis goed is voor een totale uitstoot van 95 kilo CO2. Cremeren is nog belastender voor het milieu: met een crematie stoot je maar liefst 208 kilo CO2 uit. Ter vergelijking: dat is evenveel uitstoot als een enkele vlucht van Schiphol naar Madrid.

Hoe vervuilend is begraven?

Een volledige begrafenis, van kist tot graf, betekent een CO2-uitstoot van 95 kilogram per persoon, grotendeels toe te schrijven aan transport, voor de levering van de kist en vooral voor de grafsteen of -zerk. Die zijn verantwoordelijk voor de meeste CO2-uitstoot, want het steen komt meestal uit het buitenland.

Wat zegt God over crematie?

Hoewel Jezus begraven was, en dit een gebruikelijke uitvaartmethode was in de bijbel, keurt de bijbel cremeren niet af. Er zijn geen regels over de manier waarop je je lichaam al dan niet laat bewaren na je overlijden.