Inhoudsopgave:

 1. Wat gebeurt er met de Oeigoeren in China?
 2. Waar zijn de heropvoedingskampen in China?
 3. Hoe gaat het met de Oeigoeren?
 4. Hoeveel Oeigoeren zijn er vermoord?
 5. Hoeveel heropvoedingskampen in China?
 6. Hoeveel Oeigoeren zijn er in China?
 7. Welk geloof hebben de Oeigoeren?
 8. Hoe worden de Oeigoeren onderdrukt?
 9. Hoeveel Oeigoeren zitten in Kampen?
 10. Hoeveel Oeigoeren zijn er?
 11. Hoeveel Oeigoeren zitten er in Kampen?
 12. Hoe groot is het gebied van de Oeigoeren?
 13. Wat zijn heropvoedingskampen?
 14. Waar wonen de Yi?
 15. Waarom zitten de Oeigoeren opgesloten?
 16. Hoelang bestaan Oeigoeren?
 17. Wat is een Oeigoer?

Wat gebeurt er met de Oeigoeren in China?

Ze worden onderdrukt en gediscrimineerd door de Chinese regering – die ziet de Oeigoeren als afvallig. Meer dan één miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden zijn door China opgesloten in 'heropvoedingskampen' in Xinjiang.

Waar zijn de heropvoedingskampen in China?

Oeigoeren, Kazakken en andere voornamelijk islamitische minderheidsgroepen in de regio Xinjiang worden massaal opgesloten in 'heropvoedingskampen'. Daar worden ze geïndoctrineerd en mishandeld. De meeste familieleden weten niet waar hun opgesloten geliefden zijn en zijn te bang om zich hierover uit te spreken.

Hoe gaat het met de Oeigoeren?

De Chinese regering stuurt Oeigoeren naar zogenaamde 'heropvoedingskampen'. Daar moeten ze onder dwang veranderen in Chinese modelburgers. In de praktijk blijkt het te gaan om concentratiekampen. Mensen worden er gemarteld en gevangen gezet, soms alleen omdat ze een hoofddoek dragen.

Hoeveel Oeigoeren zijn er vermoord?

Er is veel geruzie tussen Nederland en China. Dat heeft te maken met een bevolkingsgroep: de Oeigoeren. Een meerderheid van de politici in de Tweede Kamer zegt dat China Oeigoeren vermoordt. Er wonen zo'n 11 miljoen Oeigoeren in het westen van China, in de regio Xinjiang.

Hoeveel heropvoedingskampen in China?

China heeft 380 "heropvoedingskampen" gebouwd om Oeigoeren en andere moslimminderheden vast te houden.

Hoeveel Oeigoeren zijn er in China?

De Oeigoeren (Oeigoers: ئۇيغۇرلار, Chinees: 維吾爾) zijn een Turks volk uit de Chinese autonome regio Xinjiang (Xinjiang). Met ongeveer 12 miljoen personen vormen de Oeigoeren 45% van de bevolking van dit gebied.

Welk geloof hebben de Oeigoeren?

Oeigoeren
Oeigoeren Uyghur / ئۇيغۇر
TaalOeigoers
GeloofIslam (Soennisme)
Verwante groepenTurken, Wolga-Tataren, Kazachen, Azerbeidzjanen, Turkmenen, Kirgiezen en andere Turkse volkeren
Portaal Landen & Volken

Hoe worden de Oeigoeren onderdrukt?

De Oeigoeren worden er gehersenspoeld en zelfs gemarteld. Ze krijgen soms geen eten, worden geslagen met ijzeren stokken en aan hun handen opgehangen. Ouders en kinderen worden van elkaar gescheiden. Mensen die vastzitten in de kampen krijgen geen rechtszaak en hebben geen toegang tot een advocaat.

Hoeveel Oeigoeren zitten in Kampen?

Gedwongen abortussen en sterilisaties Het relaas van de vrouwen bevestigt eerdere verhalen over onmenselijke omstandigheden in de kampen, waar volgens schattingen meer dan een miljoen Oeigoeren, Kazachen en andere islamitische minderheden worden vastgehouden.

Hoeveel Oeigoeren zijn er?

De Oeigoeren (Oeigoers: ئۇيغۇرلار, Chinees: 維吾爾) zijn een Turks volk uit de Chinese autonome regio Xinjiang (Xinjiang). Met ongeveer 12 miljoen personen vormen de Oeigoeren 45% van de bevolking van dit gebied. De Oeigoerse taal behoort tot de Turkse talen.

Hoeveel Oeigoeren zitten er in Kampen?

Gedwongen abortussen en sterilisaties Het relaas van de vrouwen bevestigt eerdere verhalen over onmenselijke omstandigheden in de kampen, waar volgens schattingen meer dan een miljoen Oeigoeren, Kazachen en andere islamitische minderheden worden vastgehouden.

Hoe groot is het gebied van de Oeigoeren?

Xinjiang
Autonome regio in China
HoofdstadÜrümqi
Coördinaten43°49'31"NB, 87°36'50"OL
Algemeen
Oppervlakte km² (1e)

Wat zijn heropvoedingskampen?

Een heropvoedingskamp is een kamp waarin gevangenen door middel van werk, propaganda en scholing worden 'heropgevoed'.

Waar wonen de Yi?

Verspreid over de provincies Sichuan, Yannan, Guizhou en Guangxi leven er ruim negen miljoen Yi in China (dat is ongeveer 0,6 procent van de totale bevolking). Ze zoeken de bergen op, en wonen voornamelijk op grote hoogtes.

Waarom zitten de Oeigoeren opgesloten?

Ze worden onderdrukt en gediscrimineerd door de Chinese regering – die ziet de Oeigoeren als afvallig. Sinds 2017 zijn er naar schatting meer dan één miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden door de Chinese autoriteiten opgesloten in 'heropvoedingskampen' in Xinjiang.

Hoelang bestaan Oeigoeren?

Na 940 (sommige historici al na 840) spreekt men niet meer van het Oeigoerse Rijk, maar van een los Oeigoers stamverband....Oeigoerse Rijk.
On Uygur On Dokuz-Oğuz Orhun Kağanlığı
← 7 → →
TalenGökturks en verschillende hieraan verwante Turkse dialecten.
Religie(s)Sjamanisme, Manicheïsme, etc.
Regering

Wat is een Oeigoer?

De Oeigoeren (Oeigoers: ئۇيغۇرلار, Chinees: 維吾爾) zijn een Turks volk uit de Chinese autonome regio Xinjiang (Xinjiang). Met ongeveer 12 miljoen personen vormen de Oeigoeren 45% van de bevolking van dit gebied.