Inhoudsopgave:

 1. Hoe krijg je wijnvlekken op je huid?
 2. Kunnen wijnvlekken op latere leeftijd ontstaan?
 3. Hoe ziet een wijnvlek eruit?
 4. Kan wijnvlek verdwijnen?
 5. Kan een wijnvlek groter worden?
 6. Wat is een wijnvlek?
 7. Wat is naevus flammeus?
 8. Hoe lang blijft een Ooievaarsbeet?
 9. Is een wijnvlek aangeboren?
 10. Wat is een Mongolenvlek?
 11. Kan een ooievaarsbeet verdwijnen?

Hoe krijg je wijnvlekken op je huid?

Hoe ontstaat een wijnvlek? Wijnvlekken ontstaan doordat kleine bloedvaatjes in de huid, de haarvaten, op een bepaalde plek te sterk uitgezet zijn. Hierdoor stroomt er meer bloed doorheen en ontstaat de rode kleur. Waarom dit gebeurt is nog niet duidelijk.

Kunnen wijnvlekken op latere leeftijd ontstaan?

Een wijnvlek, ook wel een naevus flammeus genoemd, is een opvallende rode vlek op de huid die ontstaat door bloedvaatjes die wijder staan dan normaal in de huid. Meestal is een wijnvlek bij de geboorte al zichtbaar en deze kan met de jaren groter worden.

Hoe ziet een wijnvlek eruit?

Een wijnvlek ziet eruit als een roze tot paarse verkleuring, dikwijls ter hoogte van het gelaat maar soms ook op andere plaatsen van het lichaam. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit, maar met het ouder worden kunnen de bloedvaatjes nog meer uitzetten waardoor de wijnvlek donkerder en dikker wordt.

Kan wijnvlek verdwijnen?

Er zit geen verschil in de mate waarin wijnvlekken voorkomen bij jongens of meisjes. Een wijnvlek is een onschuldige aandoening, maar worden vaak als erg storend gezien door patiënten. Wijnvlekken verdwijnen nooit vanzelf.

Kan een wijnvlek groter worden?

Een wijnvlek, oftewel een naevus flammeus, is een opvallende rode vlek op de huid die ontstaat door verwijde bloedvaatjes in de huid. Vaak is de wijnvlek bij de geboorte al aanwezig en kan in de loop der jaren groter worden.

Wat is een wijnvlek?

Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Wijnvlekken komen vooral voor in het gezicht en de hals.

Wat is naevus flammeus?

"Wijnvlek" wordt in de Engelstalige literatuur vaak aangeduid als "port-wine stain". Ook andere benamingen worden gebruikt: naevus flammeus of haemangioma. Eigenlijk is het een aandoening van de haarvaten (capillairen), die vanaf de geboorte aanwezig is en waarvan de oppervlakte met het kind meegroeit.

Hoe lang blijft een Ooievaarsbeet?

Het behandelen van een ooievaarsbeet is niet nodig. De vlekken in het gezicht verdwijnen in 95% van de gevallen binnen een jaar weer. In de nek kan je de vlekken soms langer blijven zien. Maar ook deze worden uiteindelijk lichter van kleur en verdwijnen meestal helemaal.

Is een wijnvlek aangeboren?

Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Wijnvlekken komen vooral voor in het gezicht en de hals.

Wat is een Mongolenvlek?

Een mongolenvlek is een blauwgrijze vlek die vaak voorkomt bij pasgeboren baby's met een donkere huid. De vlekken zijn een paar centimeter groot en komen meestal voor op de onderrug of op de billen. Ze kunnen ook groter zijn en op andere plaatsen voorkomen.

Kan een ooievaarsbeet verdwijnen?

Een ooievaarsbeet is een kleine huidaandoening die in de meeste gevallen onschadelijk is en vanzelf verdwijnt.