Inhoudsopgave:

  1. Hoe bewaar je dessertwijn?
  2. Hoe lang kun je zoete wijn bewaren?
  3. Hoe bewaar je wijnflessen?
  4. Hoe lang kan je Chardonnay bewaren?
  5. Hoe bewaar je wijn?
  6. Hoe bewaar je goede rode wijn?
  7. Kun je champagne lang bewaren?
  8. Hoe lang kun je champagne in de koelkast bewaren?

Hoe bewaar je dessertwijn?

Dessertwijn / Port: deze wijnen kunnen prima een paar weken in de koelkast houdbaar blijven.

Hoe lang kun je zoete wijn bewaren?

Hoe lang kun je een gesloten fles wijn bewaren?
Frisse en fruitige witte wijnen1 - 2 jaar
Fruitige, lichte rode wijnen1 - 2 jaar
Volle, houtgerijpte witte wijnen2 - 4 jaar
Krachtige rode wijnen2 - 6 jaar
Zoete witte wijnen (dessertwijnen)2 - 10 jaar
BE

Hoe bewaar je wijnflessen?

Over het algemeen is het belangrijk dat wijn liggend of schuin wordt bewaard. Dit doe je zodat de kurk in direct contact staat met de wijn. Wanneer de wijn staand bewaard wordt, heeft de kurk geen contact met de vloeistof. Hierdoor droogt de kurk eerder uit waardoor er zuurstof bij de fles binnendringt.

Hoe lang kan je Chardonnay bewaren?

Zware witte wijn zoals Chardonnay en Viognier oxideren een stuk sneller dan lichte witte wijnen. Dit komt doordat er tijdens de productie meer zuurstof komt kijken bij het verouderingsproces. De wijnen zijn daardoor maar 3 tot 5 dagen te drinken. Belangrijk is: fles goed dichthouden en bewaren in de koelkast.

Hoe bewaar je wijn?

De juiste bewaartemperatuur Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.

Hoe bewaar je goede rode wijn?

Het is wel altijd aan te raden om de wijn in ieder geval op een donkere plek te bewaren met een kurk op de fles. Een rode wijn met veel tannines kun je vaak wel 3 dagen laten staan. Een wat meer soepele rode wijn kun je beter binnen 2 dagen drinken.

Kun je champagne lang bewaren?

Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering. Daarom hier het advies om de fles binnen een jaar te consumeren.

Hoe lang kun je champagne in de koelkast bewaren?

Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.