Inhoudsopgave:

  1. Wat voor mensen zijn Kroaten?
  2. Hoeveel Kroaten in Nederland?
  3. Hoeveel moslims in Kroatië?
  4. Hoeveel naamvallen heeft Kroatisch?
  5. Hoeveel Bosnische vluchtelingen?
  6. Hoeveel letters heeft het Servisch alfabet?
  7. Welke taal spraken ze in Joegoslavie?
  8. Hoeveel Bosniers wonen in Nederland?

Wat voor mensen zijn Kroaten?

De Kroaten (Kroatisch: Hrvati) zijn een Zuid-Slavisch volk. Zij leven met name in Kroatië, Bosnië en Herzegovina en aangrenzende landen.

Hoeveel Kroaten in Nederland?

In Nederland wonen ongeveer 5 900 Kroaten. De meesten zijn tussen 19 naar Nederland gekomen toen Joegoslavië uiteenviel en de regio door een burgeroorlog werd getroffen.

Hoeveel moslims in Kroatië?

In de volkstelling van 2011 werden 62.977 moslims in Kroatië geregistreerd, oftewel 1,5% van de Kroatische bevolking. Bijna de helft van de Kroatische moslims identificeerden zichzelf als etnische Bosniakken (31.479).

Hoeveel naamvallen heeft Kroatisch?

Voor wie denkt dat Duits een moeilijke taal is met zijn vier naamvallen: het Kroatisch heeft er zeven. >>

Hoeveel Bosnische vluchtelingen?

Schattingen variëren, maar hun aantal bedraagt minstens 63.000. Zij leven grotendeels geconcentreerd in enkele gemeenten; bijna een kwart woont in Rotterdam. Ook in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven wonen veel Bosniërs.

Hoeveel letters heeft het Servisch alfabet?

Het alfabet
Nr.HoofdlettersKleine letters
23Ћћ
24Уу
25Фф
26Хх

Welke taal spraken ze in Joegoslavie?

Het Servo-Kroatisch of ook wel Kroato-Servisch (srpskohrvatski of hrvatskosrpski) is een taal uit de westelijke groep van de Zuid-Slavische talen. Het was de hoofdtaal van Servië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro en wordt ook gesproken en verstaan in Noord-Macedonië en Slovenië.

Hoeveel Bosniers wonen in Nederland?

Het exacte aantal Bosnische Nederlanders is niet bekend. Schattingen variëren, maar hun aantal bedraagt minstens 63.000. Zij leven grotendeels geconcentreerd in enkele gemeenten; bijna een kwart woont in Rotterdam. Ook in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven wonen veel Bosniërs.