Inhoudsopgave:

  1. Wat is een goede relatieve vochtigheid in huis?
  2. Hoeveel vocht in je huis?
  3. Hoe meet je de vochtigheid in huis?
  4. Wat is de relatieve vochtigheid?
  5. Wat is een prettige luchtvochtigheid?

Wat is een goede relatieve vochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen.

Hoeveel vocht in je huis?

De ideale luchtvochtigheid in een huis moet tussen de 40 en 60 procent zijn. Hoger is te vochtig. Je kozijnen kunnen bijvoorbeeld gaan rotten en ook is de kans op vochtplekken op je muur aanwezig.

Hoe meet je de vochtigheid in huis?

De luchtvochtigheid in huis kan je meten met een hygrometer. Tegenwoordig kan je voor 15 euro al een simpele digitale hygrometer kopen waarmee de vochtigheidsgraad in huis vrij nauwkeurig kan worden bepaald.

Wat is de relatieve vochtigheid?

De relatieve vochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bij de heersende temperatuur bevat, dus hoe vochtig het is. Een waarde van 100 procent wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp. De lucht is dan verzadigd.

Wat is een prettige luchtvochtigheid?

De temperatuur en luchtdruk hebben hier invloed op. De relatieve luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in procenten en ligt in een ideale situatie tussen de 40 en 60 procent. Natuurlijk heb je het liefste de ideale luchtvochtigheid in huis.