Inhoudsopgave:

 1. Hoe noem je de voorkant van een schip?
 2. Wat is de functie van bulbsteven?
 3. Wat is een voorsteven?
 4. Hoe heet de cockpit van een boot?
 5. Wat is een Hekstoel?
 6. Wat is de kuip van een schip?
 7. Hoe werkt een raderboot?
 8. Hoe werkt het roer?
 9. Waar worden boten voor gebruikt?
 10. Hoe lang duurt het om een schip te maken?
 11. Wat is de steven van een boot?

Hoe noem je de voorkant van een schip?

De boeg is de voorsteven van een schip en vormt het voorste punt ervan. De meeste boegen zijn ontworpen om de scheepsweerstand en het stampen te verminderen. Veel zeeschepen zijn uitgerust met een bulbsteven om de golfweerstand te verminderen.

Wat is de functie van bulbsteven?

Een bulbsteven is een torpedovormig onderdeel van de boeg van een schip. Het bevindt zich onder de waterlijn. Door de bulb wordt de stroming rond de boeg beïnvloed. Hierdoor wordt, afhankelijk van de snelheid, de golfweerstand van het schip verminderd.

Wat is een voorsteven?

voorste deel van een schip, waar de beide zijden van de romp samenkomen.

Hoe heet de cockpit van een boot?

van een binnenschip: de plaats waarvandaan het schip wordt bestuurd. In de zeevaart wordt dit het stuurhuis genoemd, dat gewoonlijk op de brug zit.

Wat is een Hekstoel?

De preekstoel is een term uit de scheepvaart. Dit is een afzonderlijk, of soms enig aanwezige, stuk reling op de voorplecht van het schip. Op de achterplecht spreekt men van een hekstoel.

Wat is de kuip van een schip?

De kuip is een gedeelte in de boot waar de bemanning zich bevindt gedurende het zeilen.

Hoe werkt een raderboot?

Een raderstoomboot of raderboot is een scheepstype dat wordt voortbewogen door schoepraderen. ... Vanuit Rotterdam vaart een stoomschip met twee schoepraderen, Raderstoomboot de Majesteit. Het is de enige raderboot in Nederland die nog op stoom vaart.

Hoe werkt het roer?

Het roer. Een schip laat je draaien door het achterschip opzij te sturen met behulp van het roer. Een voorbeeld: je vaart vooruit en wilt naar links (bakboord) draaien. Je draait het stuurwiel dan naar bakboord ("bakboord roer geven"), waardoor het roerblad naar bakboord gaat.

Waar worden boten voor gebruikt?

Een schip is een vervoermiddel voor transport over wateroppervlakken. Het belangrijkste kenmerk van een schip is het drijfvermogen, dat bij waterverplaatsende schepen, de meest voorkomende scheepsvorm, wordt geleverd door de romp.

Hoe lang duurt het om een schip te maken?

Van het eerste snijden van het staal tot aan de oplevering duurt de bouw van één schip 375 dagen.

Wat is de steven van een boot?

De stevens zijn de uiterste voor- en achtereinden van een scheepsromp, waar de beide zijden van de romp samenkomen. De voorsteven wordt ook wel de boeg genoemd en de achtersteven de spiegel of hek.