Inhoudsopgave:

 1. Kan een fysiotherapeut een diagnose stellen?
 2. Heb je een verwijsbrief nodig voor de fysiotherapeut?
 3. Hoe veel fysiotherapeuten zijn er in Nederland?
 4. Kan ik zomaar naar een fysiotherapeut?
 5. Wat moet er allemaal in de fysiotherapeutische diagnose?
 6. Welke klachten naar fysiotherapeut?
 7. Wat als de huisarts niet doorverwijst?
 8. Is fysio gratis?
 9. Hoeveel fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd?
 10. Wat verdient een fysiotherapeut netto?
 11. Hoeveel fysiotherapie zit er in de basisverzekering?
 12. Wat is screening fysiotherapie?
 13. Wat doet een fysiotherapeut met rugklachten?
 14. Wat je kunt vinden over het ziektebeeld in relatie tot bewegen het werk van de fysiotherapeut?

Kan een fysiotherapeut een diagnose stellen?

U kunt rechtstreeks naar de fysiotherapeut, zonder verwijzing van een arts. De fysiotherapeut is opgeleid om een goede diagnose te stellen. Bij twijfel verwijst de fysiotherapeut u naar uw huisarts. Het is verstandig uw huisarts te laten weten dat u onder behandeling bent bij de fysiotherapeut.

Heb je een verwijsbrief nodig voor de fysiotherapeut?

Geen verwijsbrief nodig voor fysiotherapeut Door een uitbreiding van de verantwoordelijkheid van fysiotherapeuten, De Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF), heeft u in principe geen verwijsbrief nodig voor een fysiotherapeut. Wel kan uw fysiotherapeut u om een verwijsbrief vragen.

Hoe veel fysiotherapeuten zijn er in Nederland?

Gegevens in een tabel
BeroepsgroepAantallen
Fysiotherapeuten37748
Geregistreerd-mondhygiënisten (tijdelijke BIG-registratie)608
Gz-psychologen18117
Klinisch technologen345

Kan ik zomaar naar een fysiotherapeut?

Sinds januari 2006 kun je rechtstreeks naar de fysiotherapeut. Je hebt dus geen verwijsbrief meer nodig van de huisarts. Dat heeft als voordeel dat je gelijk naar de specialist kunt. Zonder dat je eerst een afspraak bij je huisarts moet maken.

Wat moet er allemaal in de fysiotherapeutische diagnose?

· Fysiotherapeutische diagnose De fysiotherapeutische diagnose is 'een proportioneel weergegeven beroepsspecifiek oordeel van de fysiotherapeut over de patiënt, op basis van klinisch redeneren vanuit de anamnese en het onderzoek'.

Welke klachten naar fysiotherapeut?

Voor welke klachten is fysiotherapie geschikt?
 • pijn aan spieren, pezen, banden en gewrichten.
 • zwelling van gewrichten.
 • krachtsvermindering.
 • Stabiliteitsvermindering.
 • bewegingsbeperking.
 • stijfheid.
 • problemen met bewegen.
 • evenwichtsstoornissen.

Wat als de huisarts niet doorverwijst?

De huisarts geeft alleen een verwijzing als dit medisch nodig is. De huisarts weigert een verwijzing als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is. Uw huisarts moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven.

Is fysio gratis?

Fysiotherapie zit gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat u precies vergoed krijgt, hangt af van uw leeftijd en de reden waarom u fysiotherapie krijgt. U kunt zich aanvullend verzekeren voor fysiotherapie die niet in de basisverzekering zit.

Hoeveel fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd?

Aantal fysiotherapeuten in Nederland Hiervan zijn 4.811 fysiotherapeuten gespecialiseerd als manueel therapeut, 2.278 als oedeemtherapeut en 1.784 als kinderfysiotherapeut. Dit zijn niet de enige specialisaties. Zo zijn er bijvoorbeeld ook bekkenfysiotherapeuten en sportfysiotherapeuten.

Wat verdient een fysiotherapeut netto?

Universiteit opleidingsniveau levert € 4.075,- per maand op. Met een HBO opleiding ontvang je € 3.970, MBO niveau resulteert in een salaris van € 3.635,-. Fysiotherapeut gezocht?

Hoeveel fysiotherapie zit er in de basisverzekering?

Vergoeding fysiotherapie 18 jaar en ouder U betaalt de eerste 20 behandelingen dus zelf. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar. In de Zorgverzekeringswet vindt u alle chronische aandoeningen. Deze chronische lijst bevat veel medische termen.

Wat is screening fysiotherapie?

Een screening is voor ons bedoeld om te kijken of verder fysiotherapeutische onderzoek zonder tussenkomst van een arts geïndiceerd is. Wij zullen kijken of uw klachten binnen het gebied van de fysiotherapeut valt.

Wat doet een fysiotherapeut met rugklachten?

Behandeling tegen rugpijn Tijdens de intake onderzoekt de fysiotherapeut of manueel therapeut jouw rugklachten. Hij kijkt onder andere naar de intensiteit van de klachten, de beperkingen die jij bij de dagelijkse activiteiten ervaart, hoelang jij al rugpijn hebt, de spierconditie in jouw rug en jouw beweegpatroon.

Wat je kunt vinden over het ziektebeeld in relatie tot bewegen het werk van de fysiotherapeut?

Klachten en aandoeningen Als je een klacht, aandoening of blessure hebt waardoor je minder makkelijk beweegt, kun je bij een fysiotherapeut terecht voor advies en behandeling. Met fysiotherapie houd je ook je conditie op peil, bijvoorbeeld als je langere tijd ziek bent.