Inhoudsopgave:

  1. Hoe weet je dat een varken moet bevallen?
  2. Kunnen minivarkens tegen kou?
  3. Kan ik een varken houden?
  4. Hoeveel ruimte heeft een mini varken nodig?
  5. Wat moet een varken eten?

Hoe weet je dat een varken moet bevallen?

De dracht wordt twee keer gecontroleerd: na 3 weken en na 6 weken maakt de varkenshouder of een dierenarts een echo. Voor de bevalling begint kan de zeug erg druk zijn met het bouwen van een nest van takken en stro. Een zeug die voor het eerst biggen krijgt heet een gelt en heeft soms hulp nodig bij de bevalling.

Kunnen minivarkens tegen kou?

Ja, ondanks het feit dat deze dieren nauwelijks beschikken over een vacht, kunnen ze toch goed tegen kou en regen. Hun gigantische speklaag beschermt ze namelijk prima. Bij strenge vorst moeten varkens en hangbuikzwijnen wel uit de wind kunnen komen, omdat er dan bevriezingsverschijnselen kunnen ontstaan aan de huid.

Kan ik een varken houden?

Er is heel wat wetgeving over het houden van varkens. Sowieso moet je als hobbyhouder (dit geldt tot 3 varkens) voldoen aan allerlei regels. Je vindt een overzicht op de site van het Varkensloket. Je moet je bijvoorbeeld laten registreren bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Hoeveel ruimte heeft een mini varken nodig?

Per varken heb je een stal met een oppervlakte van 6m² nodig. Voor een minivarken is een stal met een oppervlakte van 3 m² per dier voldoende.

Wat moet een varken eten?

Varkens in de vrije natuur eten eigenlijk alles, zowel planten als vlees. Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit. Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden.