Inhoudsopgave:

 1. Hoe moet een gezonde duif zich gedragen?
 2. Wat te doen als je een duif vind?
 3. Hoe ziet een zieke duif eruit?
 4. Wat is Duivenziekte?
 5. Wat doen met een verdwaalde duif?
 6. Hoe duiven verdelgen?
 7. Hoe kun je zien dat een vogel ziek is?

Hoe moet een gezonde duif zich gedragen?

Zet indien nodig een mondmasker op en ventileer voldoende. Gezonde duiven zijn alert, levendig, hebben propere poten, ogen en snavel. Een gezonde vogel heeft goed ontwikkelde spieren in de rug en in de borst. Als het borstbeen uitsteekt, is de vogel te mager.

Wat te doen als je een duif vind?

Een tip is om een doek over de duif te gooien. U kunt de duif dan met doek en al oppakken en in een doos doen. U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.

Hoe ziet een zieke duif eruit?

Als een vogel niet meer wil drinken, naar adem hapt, 'bol' zit en amper van zijn plek komt of zich sloom beweegt, dan is de kans dat de vogel ziek is, een stuk groter.

Wat is Duivenziekte?

De ziekte psittacose of papegaaienziekte (in papegaaiachtigen en mensen) is ook bekend onder de naam ornithose (in duiven en pluimvee) en wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci. De ziekte is in meer dan 465 vogelsoorten beschreven en is een zoönose; vogels kunnen mensen besmetten.

Wat doen met een verdwaalde duif?

Om een verdwaalde postduif in nood te helpen, is het verstandig om de vondst direct te melden bij de landelijke organisatie NPO. Intussen is de duif erbij gebaat dat hij in een veilige, schone omgeving wat kan uitrusten, bijvoorbeeld in een doos. Een beetje water met wat suiker kan dan wonderen doen.

Hoe duiven verdelgen?

Zo houd je duiven weg uit je tuin
 1. Hang een aluminiumschaal. ...
 2. Gebruik heliumballonnen om duiven af te schrikken. ...
 3. Schaf een hawk eyes bal aan, ook wel schrikbal genoemd. ...
 4. Je moet afschrikmiddelen steeds verplaatsen. ...
 5. Zorg ervoor dat je water en voedsel buiten bereik van duiven houdt. ...
 6. Verwijder het vogelbadje.

Hoe kun je zien dat een vogel ziek is?

Minder activiteit: je vogel beweegt minder, zit op de bodem, heeft geen zin in spelen en slaapt meer. Verminderde eetlust: je vogel eet minder of wordt kieskeuriger. Normale voeding laat hij links liggen, nieuwe dingen wil hij nog wel proberen. Vermagering: voel aan het borstbeen.