Inhoudsopgave:

  1. Wat doet een smartphone met je hersenen?
  2. Hoe kan je afkicken van je telefoon?
  3. Wat deden mensen zonder telefoon?
  4. Wat zijn de lichamelijke gevolgen van een smartphone verslaving?
  5. Wat moet je doen als je geen telefoon hebt?
  6. Kun je nog leven zonder smartphone?
  7. Is een telefoon slecht voor je gezondheid?
  8. Is het schadelijk om lang op je telefoon te zitten?

Wat doet een smartphone met je hersenen?

De mobiele telefoon is een disbalans voor onze hersenen, het kan er zelfs voor zorgen dat je depressieve en futloze gevoelens krijgt. Iets wat je dus zelf in de hand hebt door de hoeveelheid aandacht die je schenkt aan je telefoon. Hoe vermoeider je brein is hoe sneller je je futloos en depressief kunt gaan voelen.

Hoe kan je afkicken van je telefoon?

Stel een tijdslimiet in op bepaalde apps Dan biedt je telefoon je deze mogelijkheid via je instellingen. Voor Android moet je hiervoor eerst een app downloaden. Je kunt op sommige toestellen ook een tijdsperiode invoeren waarop je bepaalde apps niet wilt gebruiken en alleen oproepen wilt ontvangen.

Wat deden mensen zonder telefoon?

Je stuurde elkaar als bedankje of succes-wens gewoon een gezellig kaartje. Geen berichten op iemands tijdlijn. Als je op vakantie was, was je ook écht op vakantie. Je had amper contact met het thuisfront.

Wat zijn de lichamelijke gevolgen van een smartphone verslaving?

Ook lichamelijke klachten komen veel voor, bijvoorbeeld last van rug, nek, vingers of ogen. En als je je telefoon in het verkeer gebruikt, loop je natuurlijk een hoger risico op ongelukken. Een smartphoneverslaving heeft ook psychische gevolgen. Denk aan een opgejaagd gevoel, stress, depressieve gevoelens en angsten.

Wat moet je doen als je geen telefoon hebt?

Wanneer je geen smartphone hebt of met twee personen een smartphone deelt, is het handiger om je QR-code te printen. Zo kan je toch nog onbezorgd gaan eten bij je favoriete restaurant. Via de website van CoronaCheck kan je inloggen met je DigiD om je bewijs te printen.

Kun je nog leven zonder smartphone?

Vaker dan je zou denken, lijken er makkelijke alternatieven te zijn. Zo kun je in restaurants of bars vaak nog steeds een menukaart verkrijgen als je geen smartphone op zak hebt. Maar bij andere dingen houden overheden en organisaties steeds minder rekening met het feit dat er mensen zonder smartphone bestaan.

Is een telefoon slecht voor je gezondheid?

Een aantal jaar geleden waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de eerste keer dat gsm-straling kanker zou kunnen veroorzaken. Hierop bleek uit een studie van Interphone dat je met dagelijks een kwartier bellen het risico op een hersentumor al verhoogt.

Is het schadelijk om lang op je telefoon te zitten?

Smartphones en tablets maken dat kinderen lang achter elkaar kijken naar iets wat dichtbij is. En daarvan gaan je ogen achteruit. "Dit kun je voorkomen door een tijd te bepalen, afspreken om niet zo lang achter de tablet of telefoon te zitten", adviseert Jan Roelof Polling, onderzoeker bij het Erasmus MC.