Inhoudsopgave:

 1. Waar zitten fenolen in?
 2. Wat doen fenolen?
 3. Wat is een fenol injectie?
 4. Wat zijn fenolen in wijn?
 5. Waar wordt benzeen voor gebruikt?
 6. Wat is oxidatie van wijn?
 7. Wat is een tannine?
 8. Waarom is benzeen kankerverwekkend?
 9. Waar zit allemaal benzeen in?
 10. Kan je geoxideerde wijn drinken?
 11. Waarom is wijn geel?
 12. Wat doet tannine in je lichaam?

Waar zitten fenolen in?

Def.: organische verbindingen die bijproducten zijn van olie raffinage, looien, textiel, verstof en hars productie. Toelichting: Lage concentraties kunnen smaak en geur problemen veroorzaken in water, hogere concentraties kunnen het waterleven doden.

Wat doen fenolen?

Fenol en fenol bevattende producten wordt in nagenoeg alle laboratoria van de umc's gebruikt omdat het een belangrijke rol speelt in het isoleren van DNA. Ook heeft fenol enkele klinische toepassingen zoals het verzwakken of uitschakelen van storende zenuwprikkels.

Wat is een fenol injectie?

Fenoliseren komt van het woord fenol, een stof die een zenuw gedeeltelijk buiten werking kan stellen. Fenolisatie is het blokkeren van een zenuw door een injectie met fenol. Door een injectie met fenol geeft de zenuw minder prikkels door aan een spier. Hierdoor trekt de spier minder hard samen.

Wat zijn fenolen in wijn?

Fenolen zijn een groep aromatische verbindingen die opgedeeld kunnen worden in non-flavonoiden en flavonoiden. Deze laatsten worden ook wel de polyfenolen genoemd en kunnen onderverdeeld worden in anthocyanen en tannines. Met name de schillen, pitjes en steeltjes van de druif zijn rijk aan fenolen.

Waar wordt benzeen voor gebruikt?

Benzeen is een vluchtige organische stof die kankerverwekkend is voor de mens. Ze wordt vaak gebruikt bij de productie van andere chemische producten zoals verf, detergenten, en kunststoffen.

Wat is oxidatie van wijn?

Oxidatie vindt plaats wanneer de blootstelling van een wijn aan lucht een reeks chemische reacties veroorzaakt die ethanol (wat we gewoonlijk alcohol noemen) omzetten in acetaldehyde. Dit concentreert kleur en creëert aroma's en smaken die algemeen worden beschouwd als grasachtig, nootachtig of appelachtig.

Wat is een tannine?

Tannine is een chemische bouwsteen die je in zowel witte als rode wijn terugvindt en die mee de kleur, smaak en structuur van de wijn bepaalt. Het woord is afkomstig van het Latijnse 'tannare' dat 'looien' betekent, waardoor het ook wel eens de naam 'looizuur' meekrijgt.

Waarom is benzeen kankerverwekkend?

Blootstelling aan benzeen (WHO) en het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) benzeen gecategoriseerd in de kankerverwekkende groep. Langdurige blootstelling aan hoge concentraties benzeen veroorzaakt leukemie en beïnvloedt de rode en witte bloedcellen.

Waar zit allemaal benzeen in?

De hoogste concentraties zijn te vinden in gerookt vlees of gerookte vis, in vissla en in visconserven. Ook in koffiebonen en theeblaadjes zitten hoge concentraties benzeen, maar de vluchtige stof verdwijnt helemaal als we de koffie of thee bereiden.

Kan je geoxideerde wijn drinken?

Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.

Waarom is wijn geel?

Hoe ouder de wijn is, hoe donkerder de wijn kleurt. ... In eerste instantie is deze wijn bleekgeel, maar bij het ouder worden kleurt de wijn dieper geel, soms wel tegen strolgeel aan. Zoetheid. Hoe donkerder de wijn, hoe zoeter deze vaak smaakt.

Wat doet tannine in je lichaam?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tannine goed voor de gezondheid is. Door tannine wordt je weerstand namelijk versterkt. Hierdoor ben je beter bestand tegen schadelijke invloeden van bijvoorbeeld virussen, schimmels en bacteriën.