Inhoudsopgave:

 1. Wat is een pap3a?
 2. Wat is Plaveiselepitheelcellen?
 3. Is pap 4 gevaarlijk?
 4. Waarom uitstrijkje tot 60 jaar?
 5. Is CIN 3 al kanker?
 6. Waar komen Plaveiselcellen voor?
 7. Wat betekent hoog risico HPV?
 8. Hoe lang blijft HPV virus in je lichaam?
 9. Welke leeftijd laatste uitstrijkje?
 10. Hoe groot is de kans dat je baarmoederhals kanker krijgt?
 11. Hoe erg is CIN3?
 12. Wat betekent voorstadium?

Wat is een pap3a?

PAP 3a: er zijn cellen met een matig ernstige afwijking gevonden. U wordt doorverwezen naar de gynaecoloog voor extra onderzoek. Meestal is er geen of een eenvoudige behandeling nodig. PAP 3b: de cellen wijken net iets meer af dan bij een PAP 3a.

Wat is Plaveiselepitheelcellen?

Plaveiselepitheelcellen zijn de grootste cellen die aanwezig kunnen zijn in de normale urinemonsters. Ze zijn dunne, platte cellen, meestal met een hoek-of onregelmatige omtrek en een kleine ronde kern. Ze kunnen aanwezig zijn als losse cellen of in verschillende groottes clusters.

Is pap 4 gevaarlijk?

Pap 4: Er zijn ernstiger afwijkende cellen te zien. Er is onderzoek nodig en bijna altijd is er een behandeling nodig. Pap 5: Deze score geeft aan dat er zeer afwijkende cellen zijn en dat er op korte termijn onderzoek en behandeling nodig is. Er kan sprake zijn van baarmoederhalskanker.

Waarom uitstrijkje tot 60 jaar?

Een negatieve hrHPV-test geeft een langdurig lage kans op baarmoederhalskanker; daardoor hoeven hrHPV-negatieve vrouwen geen uitstrijkje meer te laten maken bij 45 en 55 jaar.

Is CIN 3 al kanker?

Bij CIN 3 zijn er sterkere afwijkingen van de opbouw van het weefsel en is sprake van een voorstadium van baarmoederhalskanker, of ook wel sterke dysplasie.

Waar komen Plaveiselcellen voor?

Plaveiselcellen bekleden de wand van de vagina en de buitenkant van de baarmoederhals. Cilindercellen bekleden de binnenkant (endo) van de baarmoederhals (cervix) en maken slijm aan. Ze zijn vooral aanwezig in het kanaal in de baarmoederhals naar de binnenkant van de baarmoederholte.

Wat betekent hoog risico HPV?

hrHPV hoog risico Humaan papillomavirus betekent 'hoogrisico- HPV humaan papillomavirus'. Een hrHPV is een HPV-soort die baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Daarvan zijn er 15. Daarnaast zijn er ruim 85 HPV-soorten die géén baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

Hoe lang blijft HPV virus in je lichaam?

Uw lichaam ruimt het virus bijna altijd weer zelf op. Het duurt 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Soms kan uw lichaam het virus niet goed opruimen. U blijft dan veel langer besmet en u heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.

Welke leeftijd laatste uitstrijkje?

In principe worden alle vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar opgeroepen voor een uitstrijkje in het jaar waarin men 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 jaar wordt. Mocht u tegen het einde van dat betreffende jaar nog geen oproep hebben ontvangen, neem dan contact op met de praktijkassistente.

Hoe groot is de kans dat je baarmoederhals kanker krijgt?

Ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen raken in hun leven een keer besmet met een HPV humaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De kans op HPV verschilt per leeftijd. Jonge vrouwen zijn vaker besmet met HPV. Dit komt omdat HPV wordt overgedragen tijdens seks.

Hoe erg is CIN3?

CIN. Bij CIN 1 heeft het weefsel lichte afwijkingen, lichte dysplasie. Bij CIN 2 zijn de afwijkingen wat duidelijker, matige dysplasie. Bij CIN 3 zijn er sterkere afwijkingen van de opbouw van het weefsel en is sprake van een voorstadium van baarmoederhalskanker, of ook wel sterke dysplasie.

Wat betekent voorstadium?

De kans dat een voorstadium op korte termijn kanker wordt is klein. Maar voor de zekerheid wordt een voorstadium wel behandeld. Een ander woord voor voorstadium is premaligne aandoening. Premaligne betekent: voordat het kwaadaardig wordt.