Inhoudsopgave:

  1. Wat zijn soft pastels?
  2. Wat is pastel?
  3. Wat is een pastel kleur?
  4. Welke kleuren vallen onder pastel?
  5. Wat kun je met olie pastel krijt?
  6. Hoe werkt olie pastel?
  7. Hoe pastel fixeren?

Wat zijn soft pastels?

Soft pastels zijn extra zachte vierkante staafjes pastelkrijt die vooral worden gebruikt om mee te schetsen. Met de korte zijde en hoekpunten kan je mooie details aanbrengen, terwijl je met de lange zijde heel makkelijk grote vlakken vult.

Wat is pastel?

pastel - zelfstandig naamwoord uitspraak: pas-tel 1. pallet van kleuren die lichter gemaakt zijn door ze met wit te mengen ♢ Marloes draagt vaak pastelkleuren 2. tekenstift van kleurstof, vermengd met krijt ...

Wat is een pastel kleur?

Een pastelkleur is een zachte kleur die wordt verkregen door een zuiver pigment met een lichte kleur te mengen, meestal met wit of lichtgeel. Pastelkleuren worden veel gebruikt in kleding voor jonge kinderen. Pasgeboren baby's worden vanouds gekleed in zachtblauw of roze.

Welke kleuren vallen onder pastel?

Om een pastelkleur te krijgen meng je een zuiver pigment (rood, blauw, groen, paars) met een lichte kleur, zoals wit of lichtgeel. Hierdoor ontstaat een veel zachtere tint (zoals roze, lichtblauw, mintgroen en lila). En dat is een pasteltint.

Wat kun je met olie pastel krijt?

Met oliepastelkrijt (bijvoorbeeld 'pandakrijtjes') kun je niet alleen tekenen maar ook schilderen. Echt schilderen kun je het misschien niet noemen, want een penseel komt er niet aan te pas, maar een schilderachtig effect krijg je zeker!

Hoe werkt olie pastel?

Oliepastelkrijt is enorm veelzijdig en heeft een ontzettend expressieve kracht. Ze bevatten olie en was als bindmiddel. Daardoor verstuift het niet en hecht het ook zeer goed aan glad papier. De schitterende kleuren doen denken aan olieschilderijen.

Hoe pastel fixeren?

Het fixeren van je tekening betekent dat je met een fixatiespray je tekening gaat insprayen. Pastel is een kwetsbaar materiaal. Als je per ongeluk met je hand langs de tekening gaat, dan veeg je de tekening uit. Ook blijft je pasteltekening afgeven.