Inhoudsopgave:

  1. Wat is Ovulatoire fase?
  2. Wat beïnvloedt menstruatie?
  3. Wat gebeurt er tijdens de Secretiefase?
  4. Wat is een normale FSH waarde?
  5. Hoe kan je ongesteldheid verminderen?
  6. Waarom soms heftiger ongesteld?
  7. Is 1 dag overtijd erg?
  8. Wat als je 5 dagen overtijd bent?
  9. Hoe verloopt de Eierstokcyclus?
  10. Wat is een te hoge FSH waarde?

Wat is Ovulatoire fase?

De eisprong of ovulatie is het moment waarop de rijpe follikel barst en de eicel vrijkomt. Dat gebeurt ongeveer 14 dagen voor het einde van de menstruele cyclus. Kort voor de eisprong plooien de eileider en de franjes aan het uiteinde ervan zich rond de eierstok waar de rijpe eicel klaarzit voor de eisprong.

Wat beïnvloedt menstruatie?

Bij stress geeft je lichaam het hormoon cortisol af. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, dan kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus. Lees hier meer over hoe stress je menstruatie kan beïnvloeden.

Wat gebeurt er tijdens de Secretiefase?

Onder invloed van oestrogeen wordt het dikker (proliferatieve fase), onder invloed van progesteron ontstaan er meer slijmkliertjes in (secretiefase). Dit is de fase waarin innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden, ook wel implantatie genoemd.

Wat is een normale FSH waarde?

Wat betekent de uitslag?
LeeftijdFSH
vroege tot late puberteit< 1,0-8 U/l
volwassen, voor en na eisprong1,0-8 U/l
volwassen, rondom eisprong3,0-15 U/l
volwassen, postmenopauzaal (na de overgang)30-150 U/l

Hoe kan je ongesteldheid verminderen?

Prostaglandine synthetase remmers (o.a. diclofenac, ibuprofen, indometacine, naproxen). Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven om menstruatiepijn te verminderen. Minder bekend is dat ook het bloedverlies bij de menstruatie met gemiddeld 30% afneemt.

Waarom soms heftiger ongesteld?

De dikte van de slijmvlieslaag verschilt van persoon tot persoon. Hoe dikker de laag, hoe heviger de menstruatie. Vrouwen met een dik baarmoederslijmvlies hebben dus vaker hevigere menstruaties dan vrouwen met een dun baarmoederslijmvlies.

Is 1 dag overtijd erg?

Soms duurt je cyclus 1 of 2 dagen langer dan normaal, maar als je daarna nog steeds niet ongesteld bent vraag je je af of je misschien zwanger bent. Overtijd zijn is één van de belangrijkste zwangerschapssymptomen. Vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden, is een zwangerschapstest betrouwbaar genoeg.

Wat als je 5 dagen overtijd bent?

5 dagen overtijd De kans is dus groot dat je niet zwanger bent. Dit is ook het geval als je een onregelmatige cyclus hebt. Probeer daarom rustig af te wachten tot je volgende menstruatie. Blijft deze uit en maak je je zorgen, neem dan contact op met je huisarts.

Hoe verloopt de Eierstokcyclus?

Tijdens de eisprong of ovulatie komt de rijpe eicel los van de eierstok. Via de eileider daalt ze af in de baarmoeder. Daar kan ze bevrucht worden door een zaadcel. De eisprong duurt 1 tot 2 dagen, en vindt gemiddeld plaats rond de 14e dag van de cyclus.

Wat is een te hoge FSH waarde?

Onderzoek. Om de kwaliteit van uw eicellen vast te stellen, meten we de waarde van het follikelstimulerend hormoon (FSH) in uw bloed. Een verhoogde waarde FSH kan wijzen op vermindering van de hoeveelheid eicellen. Maar ook bij een normale waarde van de FSH kan de kwaliteit al verminderd zijn.