Inhoudsopgave:

  1. Waarom zijn parels zo duur?
  2. Waar komen echte parels vandaan?
  3. Waar zit een parel in?
  4. Is een parel altijd rond?
  5. Hoe lang duurt het om een parel te kweken?
  6. Hoe duur is een echte parel?

Waarom zijn parels zo duur?

Hoe groter de parel, des te zeldzamer is deze. Zoetwaterparels maken dikkere laagjes parelmoer aan en groeien wat sneller. Zoutwaterparels kosten meer tijd om te groeien en zijn daarom ook kostbaarder. De grootte van de parel wordt aangeduid in millimeter doorsnede.

Waar komen echte parels vandaan?

Parelmoer (ook paarlemoer gespeld) is een onderdeel van de schelp van de weekdieren. Het materiaal wordt in veel culturen verwerkt in gebruiksvoorwerpen of kunstobjecten.

Waar zit een parel in?

Parels vormen zich in oesterachtige zeemossels, enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken. Geschat wordt dat in 1 op de 15 000 wilde oesters een parel zit. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen tussen de schelp en de mantel of zelfs in het inwendige van de mantel.

Is een parel altijd rond?

Parels zijn vaak rond, maar soms ook onregelmatig van vorm (barok). Traanvormige parels worden vaak als hanger gebruikt. Onregelmatig gevormde parels worden gebruikt in kettingen en armbanden.

Hoe lang duurt het om een parel te kweken?

Het kweekproces duurt ongeveer drie tot vier jaar. Het verschil tussen een echt parel en een gekweekte parel is nauwelijks te herkennen. Via de gekweekte manier is het bolletje vaak wat ronder. Echt parels hebben sneller de vorm van een traan of hartje.

Hoe duur is een echte parel?

Een echt parelsnoer kost tussen de € 75 en € 10.000. Degenen aan de hogere kant zijn meestal de Akoya-parelkettingen. Een streng zeldzame en prachtig gekleurde parels kost echter gemakkelijk meer dan € 100.000.