Inhoudsopgave:

  1. Hoeveel geld heb je nodig als je met pensioen gaat?
  2. Hoeveel bedrijven hebben geen pensioenregeling?
  3. Hoe groot is gemiddelde pensioenpot?
  4. Wat is het gemiddelde inkomen van een 65 plusser?
  5. Kun je pensioen weigeren?
  6. Waarom afstandsverklaring pensioen?
  7. Welke bedrijfstakken hebben geen pensioen?
  8. Hoeveel mensen hebben geen pensioen?

Hoeveel geld heb je nodig als je met pensioen gaat?

Hoeveel pensioen u nodig heeft, is voor iedereen verschillend. Een veelgebruikte maatstaf is dat u na uw pensioen nog 70% van uw huidige inkomen nodig heeft. Dat betekent dat u bij een netto inkomen van €4.000 per maand, na uw pensioen €2.800 netto per maand nodig heeft.

Hoeveel bedrijven hebben geen pensioenregeling?

Van alle bedrijven is 29 procent een zogenoemde witte werkgever; een onderneming die voor geen enkele werknemer een pensioenregeling heeft. Dat zijn 80.000 bedrijven.

Hoe groot is gemiddelde pensioenpot?

Een Nederlander ontvangt gemiddeld een bedrag van 900 euro (bruto) per maand en op jaarbasis gaat dit dan om een kleine 11.000 euro. Dan zou er op 65 jarige leeftijd zo'n 210.000 euro in de pot moeten zitten.

Wat is het gemiddelde inkomen van een 65 plusser?

Gemiddeld inkomen per leeftijdsgroep
LeeftijdsgroepGemiddeld inkomen per maand (netto)Gemiddeld inkomen per jaar (netto)
45 tot 55 jaar€ 2.800€ 33.600
55 tot 65 jaar€ 2.825€ 33.900
65 tot 75 jaar€ 2.425€ 29.100
75 jaar en ouder€ 2.292€ 24.500

Kun je pensioen weigeren?

Het niet meedoen is verboden. Het doen van afstand door de werknemer is daarmee niet mogelijk. Voor de overige werkgevers geldt dat zij zelf vrij zijn om al dan niet pensioenovereenkomsten aan te bieden aan de werknemers. Strikt juridisch kan de werknemer het aanbod van de werkgever weigeren.

Waarom afstandsverklaring pensioen?

Heeft uw werknemer afstand gedaan van deelname aan uw pensioenregeling, leg dit dan goed vast in een afstandsverklaring. Als u dit niet goed heeft vastgelegd, loopt u namelijk een risico. De werknemer of de partner van de werknemer kan zich achteraf alsnog beroepen op de pensioentoezegging.

Welke bedrijfstakken hebben geen pensioen?

De sector industrieel ontwerp en vormgeving, fotografie, vertaling en overige consultancy heeft verhoudingsgewijs het hoogste aandeel witte werknemers, oftewel werknemers die geen pensioen opbouwen, terwijl ze wel een arbeidscontract hebben. Dat geldt voor bijna de helft van de werknemers in deze sector.

Hoeveel mensen hebben geen pensioen?

Nieuw informatie- en meldpunt helpt werkgevers en werknemers op weg. Een op de tien werknemers in Nederland heeft geen aanvullend pensioen.