Inhoudsopgave:

 1. Wat voor soorten schildpadden zijn er?
 2. Hoe kun je zien hoe oud je schildpad is?
 3. Welke schildpadden mag je houden?
 4. Hoeveel schildpadden zijn er nog?
 5. Welk soort schildpad kopen?
 6. Welke landschildpad als huisdier?
 7. Wat is de oudste schildpad ter wereld?
 8. Welke schildpadden mag je niet houden?
 9. Welke schildpad mag je in Nederland niet verhandelen?
 10. Hoe lang leven schildpadden al?
 11. Wat gebeurt er al een schildpad op zijn rug ligt?
 12. Welke schildpadden mag je houden in België?
 13. Welke schildpadden kun je buiten houden?
 14. Wat eet een Vierteenschildpad?

Wat voor soorten schildpadden zijn er?

Er zijn ongeveer 340 verschillende soorten schildpadden, verdeeld over veertien families. Schildpadden komen over de hele wereld, met uitzondering van de polen, voor in uiteenlopende biotopen, zoals bossen, graslanden, moerassen en zeeën.

Hoe kun je zien hoe oud je schildpad is?

Je telt de ringen op de schubben om de leeftijd te helpen bepalen. De schubben zijn de vakjes op het schild van de schildpad. Onthoud dat deze methode je slechts een zeer ruwe schatting geeft, omdat de ringen zich vaak ontwikkelen in periodes waarin de schildpad zeer veel of zeer weinig voedsel had.

Welke schildpadden mag je houden?

Er twee soorten schildpadden die je kunt houden: landschildpadden en waterschildpadden. Het leuke van een schildpad in huis. is dat ze heel erg oud kunnen worden. Met de juiste verzorging kan een schildpad wel 80 jaar worden, een maatje voor het leven dus.

Hoeveel schildpadden zijn er nog?

Er bestaan 244 soorten schildpadden: 41 landschildpadden, 7 zeeschildpadden en 196 moerasschildpadden. Schildpadden hebben een buikschild (onderste schild) en een pantser (bovenste schild). Verder hebben ze een zwemvlies om mee te zwemmen.

Welk soort schildpad kopen?

Als je kiest voor een schildpad als huisdier heb je de keuze tussen een landschildpad of waterschildpad. Deze dieren hebben een intensieve verzorging nodig, waarbij een terrarium met de juiste grootte, temperatuur en verlichting een vereiste is. Schildpadden kunnen erg oud worden tot wel tachtig jaar.

Welke landschildpad als huisdier?

Er zijn ontzettend veel soorten landschildpadden die je als huisdier kunt houden, maar de Griekse landschildpad, Vierteen en de Kolenbrander schildpad zijn de meest gehouden. Een landschildpad kan tussen de 10 en 50 cm groot worden, vergis je daar niet in!

Wat is de oudste schildpad ter wereld?

De reuzenschildpad Jonathan, met 186 jaar waarschijnlijk het oudste nog levende dier ter wereld, leeft al 26 jaar samen met zijn partner Frederica op Sint-Helena.

Welke schildpadden mag je niet houden?

De Geelwangschildpad, Geelbuikschildpad en Roodwangschildpad staan sinds juli 2016 op de Europese Unielijst (EU-lijst) van invasieve exoten. Een soort die op de EU-lijst staat mag o.a. niet meer worden verhandeld en gehouden.

Welke schildpad mag je in Nederland niet verhandelen?

Sinds 3 augustus 2016 staan de roodwang-, geelwang- en geelbuikschildpad op de Unielijst. Dit is een lijst van exotische planten en dieren, opgesteld door het Europees parlement. Dieren op deze lijst mogen niet meer gehouden of verhandeld worden. Ook mag er niet meer mee gefokt worden.

Hoe lang leven schildpadden al?

Al heel lang op aarde! Schildpadden zijn de oudste nog levende groep reptielen. Ze leefden al 200 miljoen jaar geleden op aarde! Sindsdien zijn ze maar weinig veranderd.

Wat gebeurt er al een schildpad op zijn rug ligt?

Op de rug vallen gebeurt altijd, ook als je een vlakke bodem hebt. Ook langs de wanden zullen ze proberen omhoog te komen,waardoor ze op de rug kunnen vallen. Juist eenruwere bodem en een opstakel als bv, een steen kan een schildpadje helpen om te draaien.

Welke schildpadden mag je houden in België?

Ze houdt ervan lekker te zonnen en wanneer de zon afwezig is, maak je haar blij met een warmtelamp.
 • Muskusschildpad Witlipmodderschildpad.
 • Mississippi modderschildpad Gewone doosschildpad.
 • Griekse landschildpad Vierteenlandschildpad.
 • Moorse landschildpad Indische sterschildpad.

Welke schildpadden kun je buiten houden?

Die soorten zijn: de Griekse landschildpad, en wel de oostelijke ondersoort Testudo hermanni boettgeri. de Moorse landschildpad uit het oostelijk Middellandse- Zeegebied Testudo (graeca) ibera.

Wat eet een Vierteenschildpad?

Vierteenschildpadden zijn herbivoor. Als basis voor de plantaardige voeding kan het beste andijvie worden gebruikt, liefst dagelijks afgewisseld met een of meer verschillende groenten, en in mindere mate fruit daarbij.