Inhoudsopgave:

 1. Van wie stamt Pegasus af?
 2. Waar staat een Pegasus voor?
 3. Wat is het verhaal van Pegasus?
 4. Wat betekent zijn Pegasus bestijgen?
 5. Wie heeft Medusa vermoord?
 6. Wie is Minerva?
 7. Wat is een Medusa?
 8. Hoe noem je een half mens en half paard?
 9. Wat betekent Scylla?
 10. Wat betekent iets op het Procrustesbed leggen?
 11. Hoe ging Perseus dood?
 12. Waar is Minerva godin van?
 13. Waarom is Medusa vervloekt?

Van wie stamt Pegasus af?

Het gevleugelde paard uit de Griekse mythologie. Het dier werd geboren uit de liefde tussen de gorgo (Gorgonen zijn de monsterlijke dochters van de zeegod Phorcys en met monster Ceto) Medusa en Poseidon de zeegod.

Waar staat een Pegasus voor?

Pegasus of Pigasos was volgens de Griekse mythologie een gevleugeld paard. Pegasus werd geboren uit het bloed van Medusa. Zijn vader was Poseidon. Volgens de mythe sprong Pegasus tevoorschijn uit de hals van Medusa, toen Perseus haar onthoofde.

Wat is het verhaal van Pegasus?

Pegasus, het gevleugelde paard, ontstond uit een liefde tussen de gorgo Medusa en de zeegod Poseidon. Hij kwam ter wereld uit Medusa's bloed toen de held Perseus haar doodde. In de Griekse mythologie werd geloofd in het bestaan meerdere wezens die half dier - half mens waren, zoals ook de centaur.

Wat betekent zijn Pegasus bestijgen?

Door zijn hoefslag op den Helicon was de hippocrene (— paarde- of hengstebron) ontstaan, wier water de gave der poëzie verleende. Vandaar dat later Pegasus als het dichter paard is vereerd, en „den Pegasus bestijgen" betekende: gaan dichten.

Wie heeft Medusa vermoord?

Medusa en Perseus Hoewel het dus levensgevaarlijk was om in de nabijheid van Medusa te verkeren, slaagde de held Perseus erin de Gorgon te doden. Perseus, door Zeus verwekt bij de sterfelijke Danaë, had van koning Polydectes opdracht gekregen het hoofd van een Gorgon mee te nemen.

Wie is Minerva?

De godin Athena (bij de Romeinen Minerva) werd geboren uit het hoofd van Zeus, haar vader. Ze was de godin van de beheerst gevoerde oorlog, en daarnaast van de wijsheid en de kunst.

Wat is een Medusa?

Medousa (Oudgrieks: Μέδουσα) of Medusa (gelatiniseerd) is een monsterlijke chtonische figuur uit de Griekse mythologie. Medusa is de dochter van Phorcys en Ceto en is de bekendste van de drie Gorgonen. Medusa had ooit een bijzondere schoonheid. Ze woonde echter, tot haar verdriet, in een land waar nooit de zon scheen.

Hoe noem je een half mens en half paard?

Centaur Wezens uit de Griekse mythologie die half mens half paard waren. Het menselijk deel van de centaur begint vanaf de hals, de rest van het wezen is paard. De meeste centaurs zijn woeste zelfs brute wezens.

Wat betekent Scylla?

Scylla (Grieks: Σκυλλα) komt twee keer voor in de Griekse mythologie: Scylla (nimf), nimf die later werd veranderd in een zeemonster. Scylla (prinses), de prinses van Megara.

Wat betekent iets op het Procrustesbed leggen?

'Op een procrustesbed leggen' zegt men van wetten, verorderingen, stellingen die men verkort, verlengt, kortom: wijzigt om ze aan te passen aan de eigen behoeften van het ogenblik. Het voorbeeld is hier Procrustes, een Griekse naam die letterlijk 'Uitrekker' betekent.

Hoe ging Perseus dood?

Ze was afzichtelijk, met slangen in plaats van haar en een rode tong tussen twee grote slagtanden. Hij onthoofdde haar met één haal van zijn sikkel, stopte het hoofd in de zak en vloog weg.

Waar is Minerva godin van?

De godin Athena (bij de Romeinen Minerva) werd geboren uit het hoofd van Zeus, haar vader. Ze was de godin van de beheerst gevoerde oorlog, en daarnaast van de wijsheid en de kunst.

Waarom is Medusa vervloekt?

De godin vreesde dat mensen de mooie Medusa in plaats van haar gingen vereren. Volgens een andere lezing kwam Medusa in conflict met Athena omdat ze de tempel van de godin onteerd had door er de liefde te bedrijven met de zeegod Poseidon. Als straf zou Athena het kapsel van Medusa hierna hebben veranderd in slangen.