Inhoudsopgave:

 1. Wat is het verschil tussen peultjes en doperwten?
 2. Wat is het verschil tussen peultjes en sugar snaps?
 3. Hoe erwten peulen?
 4. Hoe hoog worden peultjes?
 5. Wat in plaats van sugar snaps?
 6. Hoe maak je sugarsnaps klaar?
 7. Hoe kweek ik peulen?
 8. Hoe snijd je peultjes?
 9. Kan ik verse peultjes invriezen?
 10. Hoe snel groeien peultjes?
 11. Hoeveel ruimte peultjes?

Wat is het verschil tussen peultjes en doperwten?

Peultjes en doperwten behoren tot dezelfde plant; de peul is het hoesje = de vrucht = de peul waar de doperwt = het zaadje zich in gaat ontwikkelen: het nog lege hoesje (dus peultje) is ook erg lekker, als de doperwt zich eenmaal heeft ontwikkeld is het hoesje ondertussen taai, en soms met draden, geworden.

Wat is het verschil tussen peultjes en sugar snaps?

Ze hebben wat weg van peultjes, maar zijn een stuk boller en smaken zoeter. Eigenlijk zijn sugar snaps nog niet rijp als ze geoogst worden. De zaden zitten nog in de peul, maar juist dat zorgt voor de lekkere smaak. Tijdens de bereiding blijven sugar snaps knapperig en frisgroen.

Hoe erwten peulen?

1:393:00Suggested clip · 56 secondsTip van de Chef - Erwten peulen en koken - YouTubeYouTubeStart of suggested clipEnd of suggested clip

Hoe hoog worden peultjes?

Maar in tegenstelling tot die soorten, oogst je de peulen als die nog plat zijn, dus voordat de erwten dik worden. Dan zijn ze nog lekker knapperig en heel snel te bereiden. Veel soorten groeien tot zo'n 1 meter hoog, maar die van ons kan zelfs wel 180 cm worden en zetten we daarom bij het klimrek.

Wat in plaats van sugar snaps?

In de keuken worden peultjes soms nog wel eens verward met sugar snaps. Dat is logisch, want beide groentes hebben vergelijkbare toepassingen (zie punt 3 hieronder). Peultjes hebben wel een iets andere smaak. Ze zijn eveneens mooi knapperig, maar nog wat malser en licht zoetig, net als verse doperwten.

Hoe maak je sugarsnaps klaar?

De kooktijd van sugar snaps is 3-5 minuten. Roerbakken duurt ongeveer even lang. Je kunt ze ook per 200g in de magnetron bereiden. Doe dit 3-4 minuten op 750 watt.

Hoe kweek ik peulen?

Peulen hebben steun nodig en moeten tegen rijshout of gaas aangeplant worden. Peulen hebben geen zware bemesting nodig, een bemesting met wat plantaardige compost volstaat al. Peulen houden niet van bodems die te droog of te nat zijn, of die te zuur of te kalkrijk zijn.

Hoe snijd je peultjes?

Snijd of breek eerst een klein stukje van beide uiteindes af. Het puntje is vaak hard, vezelig en onprettig om te eten. Check bij de eerste paar peulen ook meteen of er een draad aan de peul zit. Dat doe je door het puntje bijna los te snijden en dan voorzichtig zijwaarts van de peul af te trekken.

Kan ik verse peultjes invriezen?

Gekookte peultjes kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje in de diepvries bewaren. Rauwe peulen ook, na ca. 2 minuten blancheren. Ze zijn dan tot 12 maanden houdbaar bij een minimale temperatuur van -18°C.

Hoe snel groeien peultjes?

Wanneer je eerst worteltjes aan de peultjes laat komen voordat je ze in de bak zaait, komen ze beter op. Dit kun je gemakkelijk doen tussen vochtig keukenpapier. Na een dag of 4 kiemen ze en zaai je ze direct in de bak. Na een week of 2 zullen de eerste zaailingen verschijnen.

Hoeveel ruimte peultjes?

Houd daarbij 3 cm in de rij aan. Je kunt dit type sugar snap ook langs gaas telen; houd dan een rijafstand van 80 cm aan. Zonder steun is dit 50 cm. Langs gaas telen heeft het grote voordeel dat je de peulen veel makkelijker kunt oogsten, maar het is ook wat meer werk om het gaas op te bouwen.