Inhoudsopgave:

 1. Wat zit in dynamiet?
 2. Waar wordt dynamiet voor gebruikt?
 3. Wat is het verschil tussen buskruit en dynamiet?
 4. Welke dieren eten pindas?
 5. Wat is het verschil tussen dynamiet en TNT?
 6. Welk bedrag krijg je bij de Nobelprijs?
 7. Waar kan je dynamiet kopen?
 8. Waar is c4 van gemaakt?
 9. Welk dier eet noten?
 10. Welke dieren hamsteren?
 11. Waar staat TNT explosief voor?
 12. Wat is de betekenis van TNT?
 13. Wat is de prijs van een Nobelprijs?
 14. Hoe maak ik dynamiet?

Wat zit in dynamiet?

Dynamiet is een oranjekleurig explosief dat is gebaseerd op de explosieve kracht van nitroglycerine, waarbij diatomeeënaarde als absorberend middel wordt gebruikt. Het woord dynamiet komt van het Griekse woord δυναμις (dunamis), dat 'kracht' betekent.

Waar wordt dynamiet voor gebruikt?

Dynamiet is een explosief dat vooral wordt gebruikt in mijnen en bij bouwwerkplaatsen. Veel mensen zijn bekent met de rode staafjes, maar hoe werken ze eigenlijk.

Wat is het verschil tussen buskruit en dynamiet?

Het verschil tussen een deflagratie en een detonatie wordt goed duidelijk als de explosie plaats vindt in een houten blok. Bij een deflagratie met bijvoorbeeld buskruit versplintert het hout, maar bij een detonatie met bijvoorbeeld dynamiet blijft er van het hout alleen maar fijn houtstof over.

Welke dieren eten pindas?

Pinda's zijn vooral flinke vetreserves. Pinda's bevatten ongeveer 45 tot 50% vet, 25% eiwit, ongeveer 14% koolhydraten en verder vooral water. Dieren zoals vogels en knaagdieren zijn er dol op en in veel hapjes van mensen zijn ook pinda's verwerkt.

Wat is het verschil tussen dynamiet en TNT?

Dynamiet is niet hetzelfde als TNT: het bestaat uit een mengsel van kiezelgoer en nitroglycerine. Bij de explosie van TNT komt een zwarte rook vrij die voornamelijk bestaat uit koolstof, omdat de zuurstofbalans van TNT −74% bedraagt.

Welk bedrag krijg je bij de Nobelprijs?

Al meer dan honderd jaar is de Nobelprijs de hoogste eer die een wetenschapper te beurt kan vallen. Alfred Nobel legde ooit in zijn testament vast dat de jaarlijkse Nobelprijs bestemd was voor topprestaties in vijf gebieden: Fysiologie en Geneeskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Literatuur en natuurlijk die voor de Vrede.

Waar kan je dynamiet kopen?

Dynamiet staven | bol.com.

Waar is c4 van gemaakt?

Het is een mengsel van explosieve stoffen (pentriet en hexogeen) die worden samengevoegd met een kneedbaar polymeer. Dat samenvoegen vermindert de explosieve kracht van de stoffen, maar maakt ze veel makkelijker hanteerbaar.

Welk dier eet noten?

Welke dieren eten walnoten?
 • Eekhoorns bewaren walnoten voor tijdens de koude maanden. De eekhoorn. Eekhoorns eten walnoten. ...
 • Wasberen eten graag walnoten. De wasbeer. Wasberen eten heel veel verschillende dingen. ...
 • Muizen eten walnoten leeg door een opening in de schil te maken. De muis.

Welke dieren hamsteren?

De rat is bij uitstek kampioen hamsteren. Want deze allesetende opportunist verzamelt en bewaart niet alleen voedsel. Woont de rat in de buurt van mensen dan is de kans groot dat hij met allerlei dingen aan de haal gaat die niet te zwaar voor hem zijn om te dragen en waar hij lekker op kan kauwen.

Waar staat TNT explosief voor?

TNT kan staan voor de explosieve stof trinitrotolueen of voor een Nederlandse post- en pakketservice. Beide betekenissen zullen hieronder toegelicht worden. TNT is een hoogexplosieve springstof die ook wel trinitrotolueen of trotyl wordt genoemd.

Wat is de betekenis van TNT?

TNT is een hoogexplosieve springstof die ook wel trinitrotolueen of trotyl wordt genoemd. Joseph Wilbrand was degene die in 1863 de pure stof voor het eerst in het laboratorium wist te maken.

Wat is de prijs van een Nobelprijs?

[naar de Zweedse scheikundige en industrieel Alfred Nobel (), uit wiens nalatenschap de geldprijzen afkomstig zijn] jaarlijks toegekende prijs aan persoon die belangrijk werk verricht heeft op gebied van chemie, natuurkunde, medicijnen, letterkunde, economie of bevordering van de vrede.

Hoe maak ik dynamiet?

Nobel maakte een mengsel van één deel kiezelgoer op drie delen nitroglycerine en noemde dat dynamiet. De combinatie met een andere uitvinding, ongeveer een jaar eerder, maakt het geheel tot een goed bruikbaar explosief. Dat was de uitvinding van het slaghoedje.