Inhoudsopgave:

  1. Welke psychische stoornissen zijn erfelijk?
  2. Kan als erfelijk zijn?
  3. Welke leeftijd krijg je ALS?
  4. Wat is een psychiatrische stoornissen?
  5. Hoeveel psychiatrische aandoeningen zijn er?
  6. Wat zijn de eerste tekenen van ALS?
  7. Kun je zomaar ALS krijgen?

Welke psychische stoornissen zijn erfelijk?

Er is niet een bepaalde afwijking in een gen die een psychische ziekte veroorzaakt. Wel is nu ontdekt, dat duizenden veranderingen in de genen samen, iemand gevoeliger kunnen maken voor bijvoorbeeld autisme, depressie of angststoornissen of schizofrenie.

Kan als erfelijk zijn?

Meestal is ALS niet erfelijk, maar bij 5 tot mensen (5-10%) wel. Dan is de aandoening vaak autosomaal dominant erfelijk. Soms is het autosomaal recessief en heel soms X-gebonden dominant erfelijk.

Welke leeftijd krijg je ALS?

ALS is een zeldzame ziekte. Van de 100.000 mensen krijgen elk jaar 3 mensen ALS in Nederland. De ziekte komt alleen voor bij volwassenen. De klachten beginnen meestal als iemand tussen de 40 en 60 jaar is.

Wat is een psychiatrische stoornissen?

Een psychische aandoening (ook wel geestesziekte of psychiatrische stoornis) is een aandoening die wordt gekenmerkt door afwijkende ervaringen en gedrag. Psychische aandoeningen worden onder andere vastgesteld aan de hand van gedragsobservaties.

Hoeveel psychiatrische aandoeningen zijn er?

Ruim 4 op de 10 mensen hebben ooit in hun leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad. De drie hoofdgroepen – stemmingsstoornissen, angststoornissen en middelenstoornissen – komen elk ongeveer even vaak voor: 1 op de 5 mensen heeft ooit in het leven een dergelijke stoornis gehad.

Wat zijn de eerste tekenen van ALS?

ALS begint vaak met zwakke spieren in uw armen of benen. Het kan ook beginnen met problemen met slikken of praten. De eerste klachten zijn meestal niet zo duidelijk: U bent wat onhandig: u struikelt bijvoorbeeld vaker of u kunt knoopjes niet meer goed dichtmaken.

Kun je zomaar ALS krijgen?

De ziekte kan voorkomen bij volwassenen van elke leeftijd, maar ontstaat meestal tussen het 40e en 60e levensjaar. Medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen zijn er nog niet. Het enige medicijn dat het verloop van de ziekte iets kan vertragen is riluzol (merknaam Rilutek).