Inhoudsopgave:

  1. Wat betekent Pathan?
  2. Wat voor taal spreken ze in Afghanistan?
  3. Wat is een Mujahideen?
  4. Wat wordt er bedoeld met Spooksoldaten?
  5. Wat betekent het woord Taliban?
  6. Wat produceert Afghanistan?
  7. Wie waren de moedjahedien?
  8. Waar is Afghanistan?

Wat betekent Pathan?

De Pathanen, ook wel Pasjtoen of historisch Afghanen, vormen een bevolkingsgroep die in Afghanistan en Pakistan woont. Het woord Pathanen duikt al op in het jaar 1617 in het reisjournaal van Pieter van den Broecke, in dienst van de VOC.

Wat voor taal spreken ze in Afghanistan?

Pashto Dari Afghanistan/Official languages 77% van de bevolking spreekt Dari, 48% spreekt Pasjtoe. Andere etnische talen zullen als officiële talen gelden in de gebieden waar ze gesproken worden.

Wat is een Mujahideen?

[Arab. mujāhidīn = iemand die vecht in de jihad, de heilige oorlog] opstandelingen in Afghanistan.

Wat wordt er bedoeld met Spooksoldaten?

Spooksoldaten of spookbataljons zijn militairen die op een loonlijst staan, maar niet daadwerkelijk in militaire dienst zijn, in het algemeen om een deel van de salarissen van deze soldaten door te sluizen naar invloedrijke leden van de lokale bevolking, zoals legerofficieren of anderen.

Wat betekent het woord Taliban?

Talib: 'theologiestudent', 'zoekende' Het Arabische talib betekent oorspronkelijk 'theologiestudent' of 'zoekende, zoeker (in het bijzonder van theologische kennis)'. Inmiddels heeft de meervoudsvorm taliban de specifieke betekenis 'fundamentalistische islamaanhangers in Afghanistan' gekregen.

Wat produceert Afghanistan?

De productie van windmolens en zonnepanelen is namelijk afhankelijk van koper, en we hebben lithium en kobalt nodig om batterijen te produceren voor bijvoorbeeld smartphones en elektrische auto's. Afghanistan bezit die materialen in overvloed, net als zogenaamde 'zeldzame aardmetalen'.

Wie waren de moedjahedien?

Wat de 'Syriëstrijders' zijn voor België, zijn de 'moedjahedien' voor landen als Egypte: geradicaliseerde jonge moslims die 40 jaar geleden naar Afghanistan trokken als jihadist. Hun kinderen groeiden op in Al Qaida-kampen. Nu zoeken zij moeizaam hun plek in het land dat hun ouders verlieten.

Waar is Afghanistan?

Afghanistan (Pasjtoe: افغانستان, Afġanestān) is een land in Azië dat grenst aan Pakistan, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan. De hoofdstad van Afghanistan is Kabul (Kaboel). Een aantal grote steden in Afghanistan zijn: Kandahar, Herat, Kunduz, Mazar-e Sharif en Jalalabad.