Inhoudsopgave:

  1. Wat betekent Pashto?
  2. Waar strijd de Taliban voor?
  3. Wie zijn de Taliban en wat willen ze?
  4. Wat is de oorzaak van de oorlog in Afghanistan?
  5. Hoe is de situatie in Kabul?
  6. Hoe heeft de Taliban Afghanistan overgenomen?
  7. Wat doet Taliban in Afghanistan?

Wat betekent Pashto?

Pasjtoe (ook wel: Pakhto, Pashto, Pashtu of Afghaans) is een Indo-Europese taal die in Afghanistan en Pakistan gesproken wordt. Het is een van de twee officiële talen in Afghanistan, waar het, afhankelijk van de bron, door 50% van de bevolking gesproken wordt. Het is de grootste taal van Afghanistan.

Waar strijd de Taliban voor?

In september 1996 viel de hoofdstad Kaboel in handen van de taliban....Taliban.
Taliban طالبان
StatusDe beweging wordt als een terroristische organisatie beschouwd door o.a. de NAVO, Rusland, Kazachstan en de Verenigde Arabische Emiraten
MethodenTerreur, (auto)bomaanslagen, zelfmoordaanslagen, guerrillastrijd, moord

Wie zijn de Taliban en wat willen ze?

Taliban betekent 'leerlingen' in het Afghaans. Ze bestuderen de islam en het heilige boek van dat geloof, de Koran. Taliban denken dat zij écht weten wat hun god Allah wil en bedenken extreem strenge regels. Er mag bijvoorbeeld geen muziek gemaakt worden en meisjes mogen niet naar school.

Wat is de oorzaak van de oorlog in Afghanistan?

De oorlog in Afghanistan begon op 7 oktober 2001. Het land werd binnengevallen door de Amerikanen en hun bondgenoten als reactie op de aanslagen van 11 september 2001. De voor die aanslagen verantwoordelijke terreurorganisatie al-Qaida kreeg in Afghanistan onderdak.

Hoe is de situatie in Kabul?

De Nederlandse overheid raadt alle reizen naar en in Afghanistan af. De veiligheidssituatie in Afghanistan is zeer slecht en instabiel. De Hamid Karzai internationale luchthaven van Kaboel is geopend voor internationale vluchten naar een beperkt aantal bestemmingen. De uitreisregels zijn aangescherpt.

Hoe heeft de Taliban Afghanistan overgenomen?

De radicaalislamitische Taliban hebben, na een snelle militaire opmars in augustus 2021, de macht in Afghanistan overgenomen en vervolgens het 'Islamitisch Emiraat van Afghanistan' uitgeroepen.

Wat doet Taliban in Afghanistan?

In het noorden van Pakistan vormden in diezelfde tijd leden van de etnische Pashtun de eveneens fundamentalistische Taliban. De Taliban streefden naar vrede en veiligheid in de Pashtun-gebieden tussen Pakistan en Afghanistan en wilden hun strenge versie van de sharia afdwingen als ze eenmaal aan de macht waren.