Inhoudsopgave:

 1. Wat gebeurt er als een deeltjesversneller ontploft?
 2. Waarom deeltjesversneller?
 3. Wat gebeurt er in CERN?
 4. Waarom LHC cirkelvormig?
 5. Hoe werkt een lineaire deeltjesversneller?
 6. Wat is een versneller?
 7. Hoe werkt een cyclotron?
 8. Wat is de Large Hadron Collider in CERN?
 9. Hoe werkt een lineaire versneller?
 10. Wat hebben ze moeten doen om het higgsdeeltje te vinden?
 11. Wat betekent Collider?
 12. Hoeveel deeltjesversnellers zijn er?

Wat gebeurt er als een deeltjesversneller ontploft?

Wat er exact zou gebeuren als het toch zou lukken, is onzeker. Het een en ander hangt af van de vraag door hoeveel deeltjes je geraakt wordt, hoeveel daarvan met de deeltjes in je lijf botsen en welke fractie simpelweg door je lijf heen schiet zonder iets te raken.

Waarom deeltjesversneller?

Voor het produceren van radionucliden voor medisch gebruik kan de deeltjesversneller een goed alternatief zijn voor de milieubelastende nucleaire methode, die een kernreactor als neutronenbron gebruikt. Om de kleinste bouwstenen van de materie te bestuderen, worden zeer grote deeltjesversnellers gebruikt.

Wat gebeurt er in CERN?

Wat is het CERN Het CERN is een organisatie die onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Dat betekent dat ze experimenten doen om uit te zoeken uit welke deeltjes alles is opgebouwd. Dit wordt gedaan met behulp van deeltjesversnellers.

Waarom LHC cirkelvormig?

Hadron is een verzamelnaam voor deeltjes die uit quarks bestaan, zoals protonen en neutronen. Kort gezegd bestaat de LHC uit een enorme cirkelvormige tunnel, waarin twee bundels protonen tegen elkaar in vliegen. Daarbij vinden botsingen plaats tussen die protonen.

Hoe werkt een lineaire deeltjesversneller?

Een lineaire versneller is een lijnvormige deeltjesversneller. De elementaire deeltjes of ionen die in een dergelijk apparaat worden versneld, bewegen zich in een rechte lijn. Dit in tegenstelling tot een cyclotron, waar de deeltjes in een cirkelvormige baan bewegen.

Wat is een versneller?

Een (deeltjes)versneller is een apparaat waarin geladen deeltjes hoge energie bereiken door ze te versnellen in sterke elektrische velden. In medische instellingen wordt deze techniek gebruikt om ioniserende straling op te wekken voor radiotherapie.

Hoe werkt een cyclotron?

Een cyclotron is een type deeltjesversneller die herhaaldelijk een bundel geladen deeltjes (protonen) in een cirkelvormige baan voortstuwt. Medische radio-isotopen worden gemaakt van niet-radioactieve materialen (stabiele isotopen) die door deze protonen worden gebombardeerd.

Wat is de Large Hadron Collider in CERN?

De Large Hadron Collider, 'grote hadronen-botser' (afgekort tot LHC), is een ondergrondse deeltjesversneller gebouwd op de Frans-Zwitserse grens in de buurt van Genève.

Hoe werkt een lineaire versneller?

Een lineaire versneller is een lijnvormige deeltjesversneller. De elementaire deeltjes of ionen die in een dergelijk apparaat worden versneld, bewegen zich in een rechte lijn. Dit in tegenstelling tot een cyclotron, waar de deeltjes in een cirkelvormige baan bewegen.

Wat hebben ze moeten doen om het higgsdeeltje te vinden?

Onomstotelijk: het Higgsdeeltje is de brenger van massa Met de deeltjesversneller Large Hadron Collider slaagden de onderzoekers erin om de interactie van het Higgsdeeltje met het zogenoemde topquark te bepalen, een zwaargewicht onder de elementaire deeltjes.

Wat betekent Collider?

Versnellerring waarin deeltjes in tegengestelde richting draaien en op een aantal punten frontaal botsen.

Hoeveel deeltjesversnellers zijn er?

De experimenten worden uitgevoerd in een van de 6 deeltjesversnellers. Het doel van die experimenten is inzicht te krijgen in hoe de materie is opgebouwd: uit welke deeltjes bestaat de materie en wat zijn de krachten die de deeltjes bij elkaar houden.