Inhoudsopgave:

 1. Wat wil je bereiken als leerkracht?
 2. Welke competenties heeft een leraar nodig?
 3. Welke kwaliteiten moet een leerkracht bezitten?
 4. Hoe ziet de ideale leerkracht eruit?
 5. Wat zijn de 7 competenties?
 6. Wat zijn competenties in het onderwijs?
 7. Wat is goed klassenmanagement?
 8. Welk diploma heb je nodig voor leerkracht?
 9. Wat is de ideale leraar?

Wat wil je bereiken als leerkracht?

Scholieren willen leerkrachten die hen open, warm en respectvol behandelen: dat zijn leerkrachten die echt naar leerlingen luisteren, beleefd, warm en waardig met hen omgaan, constructief reageren op de bijdragen van leerlingen, positief omgaan met fouten en problemen die leerlingen hebben bij het uitvoeren van taken, ...

Welke competenties heeft een leraar nodig?

In het po en vo wordt vandaag de dag rekening gehouden met zeven competenties: Interpersoonlijk competent, pedagogisch, organisatorisch, vakinhoudelijk en didactisch competent als ook bekwaamheid in het samenwerken met collega's, samenwerken met de omgeving en competentie in reflectie en ontwikkeling.

Welke kwaliteiten moet een leerkracht bezitten?

Grappig – Enthousiast – Zorgzaam – Creatief – Geduldig – Lief – Positief – Luistervaardig. Dit zijn de 8 kwaliteiten die leerlingen, ouders, collega's en directeurs het vaakst vermelden als 'sterkste eigenschap' van een leraar in de nominatiedossiers voor de Leraar van het Jaar 2016.

Hoe ziet de ideale leerkracht eruit?

Elke leerkracht heeft een eigen, authentieke manier van lesgeven. Een leerkracht met veel eigenheid heeft de mogelijkheid om een sfeer te creëren die aangenaam is voor hem en voor zijn leerlingen. Door zijn eigen vorm van humor en energie weet hij de leerlingen te betrekken bij de les en ze bovendien te motiveren.

Wat zijn de 7 competenties?

Zeven competenties
 • Competentie 1: Interpersoonlijke competentie.
 • Competentie 2: Pedagogische competentie.
 • Competentie 3: Vakinhoudelijke en didactische competentie.
 • Competentie 5: Competent in het werken in een schoolteam.
 • Competentie 6: Competent in relatie met de schoolomgeving.

Wat zijn competenties in het onderwijs?

De SBL competenties zijn: Vakinhoudelijk en Didactisch Competent. Organisatorisch Competent. Competent in Samenwerken met collega's. Competent in Samenwerken met de omgeving.

Wat is goed klassenmanagement?

Het omvat alle maatregelen die een leerkracht neemt om een ideaal leer- en werkklimaat te creëren. Hierbij gaat het niet alleen om regels, maar om veel meer aspecten: de klasinrichting, de lesinhoud, de methoden, de manier van werken, de instructie en de relatie tussen leerkracht en leerlingen.

Welk diploma heb je nodig voor leerkracht?

Minimaal moet je wel een bachelordiploma behaald hebben. Ambten en diploma's zijn niet gekoppeld aan vakken. Elke hogeschool bepaalt zelf welke vakken je mag onderwijzen.

Wat is de ideale leraar?

bereid zijn om leerlingen die hulp nodig hebben te helpen. goed kunnen uitleggen. variatie aanbrengen in hun manier van lesgeven. tijd maken om de leerlingen en hun achtergronden te leren kennen.