Inhoudsopgave:

 1. Hoe voelt liefde voor je kind?
 2. Hoe voelt onvoorwaardelijke liefde?
 3. Waarom straffen niet werkt?
 4. Wat is natuurlijk ouderschap?
 5. Hoe voelen moedergevoelens?
 6. Hoe weet je of je kind van je houdt?
 7. Hoe toon je onvoorwaardelijke liefde?
 8. Wat is onvoorwaardelijke liefde?
 9. Wat is een nadeel van straffen?
 10. Wat moet je doen als je straf hebt?
 11. Wat is natuurlijke opvoeding?
 12. Wat is een prenatale depressie?

Hoe voelt liefde voor je kind?

Aandacht: je kind voelt dat hij belangrijk voor je is, dat jij hem écht ziet en hoort, dat je er voor hem bent én graag bij hem bent. Fysiek contact: op schoot, een arm om hem heen, samen een dutje doen, een aai, dat verzekert hem van jouw liefde en niets voelt zo veilig als dat.

Hoe voelt onvoorwaardelijke liefde?

Echte onvoorwaardelijke liefde heeft geen agenda, veroordeling, en zeker geen angst in zich. Je bent één met je liefde en de eenheid zorgt voor onvoorwaardelijkheid. Je hebt lief vanuit een puur hart zonder aanhechting, aanhechting kan verstikkend werken.

Waarom straffen niet werkt?

Uit jaren lang onderzoek blijkt dat straffen niet werkt. Het belonen van goed gedrag werkt wel effectief, want kinderen leren dan wat gewenst gedrag is. Bij straffen niet. Straffen leidt niet tot een positieve gedragsverandering.

Wat is natuurlijk ouderschap?

Natuurlijk Ouderschap is de Nederlandse variant van Attachment Parenting, een opvoedmethode waarin de hechtingsrelatie tussen ouder en kind centraal staat. De methode werd in de jaren tachtig ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts William Sears.

Hoe voelen moedergevoelens?

Het moedergevoel schijnt iets fysiologisch te zijn, vergelijkbaar met een heftige verliefdheid. Moedergevoelens zorgen ervoor dat je voor jouw baby wilt zorgen, hem of haar wilt beschermen en onvoorwaardelijke liefde wilt geven.

Hoe weet je of je kind van je houdt?

Je kind kan tijdens, voor of na het knuffelen ook lief naar je lachen en/of je een kus geven (of honderd!). Dit zijn de duidelijkste vormen van genegenheid die je kind geeft waaruit hij of zij laat merken van je te houden.

Hoe toon je onvoorwaardelijke liefde?

Wanneer je besluit om samen een huis te huren of jullie liefde te bezegelen met een ring, ga je niet over één nacht ijs. Nee, dit doe je voor en met de persoon waar je onwijs veel van houdt. Als alles goed voelt in de relatie en jullie deze stappen nemen, spreek je van onvoorwaardelijke liefde.

Wat is onvoorwaardelijke liefde?

Wat zegt dit woord over liefde? Bij onvoorwaardelijke liefde dragen we dus liefde uit jegens iemand of iets ongeacht wie/wat er IS. Dus ongeacht wat er gedaan, gedacht, gevoeld wordt. Het is onafhankelijk van de omstandigheden.

Wat is een nadeel van straffen?

Zowel bij straffen als belonen ben je minder in contact met je kind. Bij straffen ben je de rechten van je kind aan het beknotten zoals zakgeld, snoep, tv kijken, later opblijven, enzovoorts. Bij belonen ben je minder in contact met je kind omdat je je richt op de prestatie die je kind heeft neergezet.

Wat moet je doen als je straf hebt?

Het is belangrijk dat de straf zo goed mogelijk past bij de overtreding. Schade laten herstellen. Laat je kind de rommel opruimen, repareren wat kapot is gemaakt, of meebetalen van het zakgeld. Leuke, fijne dingen afnemen of privileges intrekken.

Wat is natuurlijke opvoeding?

Natuurlijk Ouderschap is de Nederlandse vertaling van de methodiek die internationaal bekend is als 'Attachment Parenting'. De grondlegger van deze methode is de Amerikaanse kinderarts William Sears. Bij Natuurlijk Ouderschap staat de ontwikkeling van een goede hechtingsrelatie tussen ouder en kind centraal.

Wat is een prenatale depressie?

Een prenatale depressie is een depressie die tijdens je zwangerschap ontstaat of erger wordt. Je hebt maandenlang een somber en angstig gevoel en kan niet genieten. Tussen de 10 en 20 procent van de vrouwen heeft last van depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap.