Inhoudsopgave:

 1. Kan je als ouder waterpokken overdragen?
 2. Hoe snel verspreiden waterpokken zich?
 3. Hoe lang is waterpokken besmettelijk?
 4. Kan waterpokken kwaad voor baby?
 5. Kun je als volwassene waterpokken krijgen?
 6. Kan iemand die waterpokken heeft gehad het overdragen?
 7. Hoe lang duurt het voordat alle waterpokken zichtbaar zijn?
 8. Hoe lang duurt het voordat alle waterpokken er zijn?
 9. Hoe lang zijn de windpokken besmettelijk?
 10. Welke dag hoogtepunt waterpokken?
 11. Kan ik op kraamvisite als mijn kind waterpokken heeft?
 12. Hoe gevaarlijk zijn waterpokken?
 13. Hoe heet waterpokken bij volwassenen?
 14. Hoe herken je het begin van waterpokken?
 15. Kan je iemand besmetten tijdens incubatietijd?

Kan je als ouder waterpokken overdragen?

Iemand met waterpokken kan het virus heel gemakkelijk aan u doorgeven. Het waterpokkenvirus wordt overgedragen door hoesten en praten via druppeltjes in de lucht. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Dit geldt ook voor blaasjes van iemand die gordelroos heeft.

Hoe snel verspreiden waterpokken zich?

Na besmetting duurt het zo'n 11 tot 21 dagen (de incubatieperiode) voor de eerste verschijnselen zich voordoen. Het start met een lichte koorts en daarna volgen de kenmerkende 'waterpokken', de jeukende rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam.

Hoe lang is waterpokken besmettelijk?

Incubatietijd: 10-21 dagen (meestal 13-18 dagen). Besmettelijke periode: 2 dagen voor blaasjes tot indrogen. Maatregelen: Contactonderzoek op indicatie. Onderzoek zwangere op indicatie.

Kan waterpokken kwaad voor baby?

Bij jonge baby's is het immuunsysteem nog volop in ontwikkeling en kunnen er bij waterpokken sneller complicaties optreden zoals een longontsteking. Gelukkig komt dit maar zelden voor omdat de meeste baby's gebruik kunnen maken van mama's antistoffen.

Kun je als volwassene waterpokken krijgen?

Waterpokken bij volwassenen is zeldzaam. U kunt het alleen krijgen als u het als kind niet hebt gehad. Anders dan bij kinderen kan waterpokken bij volwassenen ernstig verlopen. Bij volwassenen met waterpokken is er meer kans op een longontsteking.

Kan iemand die waterpokken heeft gehad het overdragen?

Waterpokken blijft besmettelijk totdat de meeste blaasjes een korstje hebben. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer 10 dagen tot 3 weken. Iedereen kan waterpokken krijgen. Maar iemand die waterpokken heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen.

Hoe lang duurt het voordat alle waterpokken zichtbaar zijn?

Meestal zijn de bultjes, blaasjes en korstjes van waterpokken 1 tot 2 weken zichtbaar.

Hoe lang duurt het voordat alle waterpokken er zijn?

In totaal duren waterpokken ongeveer 10 dagen. Vanaf 2 dagen vóórdat de blaasjes verschijnen is het al besmettelijk. Waterpokken blijft besmettelijk totdat alle blaasjes een korstje hebben.

Hoe lang zijn de windpokken besmettelijk?

Windpokken zijn erg besmettelijk. De ziekte is besmettelijk vanaf 2 dagen voordat de uitslag zichtbaar is, totdat de blaasjes ingedroogd zijn. De kans is erg groot dat er al andere kinderen besmet zijn voordat je ziet dat een kind windpokken heeft.

Welke dag hoogtepunt waterpokken?

Dat betekent dat na de besmetting het 13 tot 18 dagen duurt voordat de eerste huiduitslag optreedt. Waterpokken is besmettelijk van twee dagen vóór het verschijnen van de eerste blaasjes totdat alle blaasjes korstjes hebben gekregen en zijn ingedroogd (ongeveer een week later).

Kan ik op kraamvisite als mijn kind waterpokken heeft?

Mag een persoon met waterpokken op kraambezoek? Ja, dat mag. Postnataal verworven varicella verloopt in het algemeen mild.

Hoe gevaarlijk zijn waterpokken?

Waterpokken bij volwassenen is zeldzaam. U kunt het alleen krijgen als u het als kind niet hebt gehad. Anders dan bij kinderen kan waterpokken bij volwassenen ernstig verlopen. Bij volwassenen met waterpokken is er meer kans op een longontsteking.

Hoe heet waterpokken bij volwassenen?

Deze ziekte komt vooral bij kinderen voor, en dan meestal in een milde vorm. Volwassenen die de ziekte nog niet eerder op kinderleeftijd hebben gehad en mensen met een verlaagde weerstand kunnen een ernstige vorm van de ziekte ontwikkelen. De Engelse benaming voor waterpokken is “chickenpox”.

Hoe herken je het begin van waterpokken?

Uw kind kan koorts hebben, hangerig en ziek zijn. Soms al voordat de waterpokken te zien zijn. Uw kind krijgt vlekjes en blaasjes over het hele lichaam, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden. De huiduitslag jeukt.

Kan je iemand besmetten tijdens incubatietijd?

We gaan er van uit dat je veertien dagen na het begin van de symptomen niet meer besmettelijk bent, op voorwaarde dat je geen symptomen meer hebt.