Inhoudsopgave:

 1. Hoe lang zijn ouders onderhoudsplichtig?
 2. Kun je je ouders aanklagen?
 3. Welke wettelijke rechten en plichten hebben ouders?
 4. Wat zijn de plichten van ouders?
 5. Hoe lang onderhoudsplichtig?
 6. Hoe lang ben je aansprakelijk voor je kind?
 7. Welke plichten heb je als vader?
 8. Hoe lang verantwoordelijk voor ex?
 9. Wat verandert er als je kind 21 wordt?
 10. Kan de vader de voogdij opeisen?

Hoe lang zijn ouders onderhoudsplichtig?

De plicht om de kosten van verzorging en opvoeding te betalen geldt tot het kind 18 jaar is. Vanaf 18 tot 21 jaar moeten ouders de kosten van levensonderhoud en studie betalen. Het gaat om dezelfde verplichting, maar vanaf de leeftijd van 18 jaar ontvangen kinderen de alimentatie rechtstreeks van de ouder.

Kun je je ouders aanklagen?

Als je minderjarig bent, kun je niet zomaar naar de rechter stappen. 1 van je ouders of je voogd moet dit namens jou doen. In sommige situaties mag je wel zelf een verzoek indienen bij de rechtbank. Bijvoorbeeld als je na de scheiding van je ouders bepaalde familieleden niet meer mag zien.

Welke wettelijke rechten en plichten hebben ouders?

Het kind opvoeden en verzorgen In de wet staat dat u moet zorgen voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van uw kind. En dat u het moet helpen om zijn of haar persoonlijkheid te ontwikkelen. U mag het kind niet mishandelen. En u moet de band van het kind met de andere ouder bevorderen.

Wat zijn de plichten van ouders?

Rechten en plichten van ouders
 • Je hebt als ouder recht op persoonlijk contact met je kind. ...
 • Als ouder heb je het recht om je kind op te voeden. ...
 • Tegelijk heb je ook de plicht om je kind op te voeden. ...
 • Als ouder sta je in voor het levensonderhoud van je kind. ...
 • Je bent verplicht in te staan voor de opleiding van je kind.

Hoe lang onderhoudsplichtig?

Alimentatie bepaald of afgesproken vanaf 1 januari 2020 De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt een ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.

Hoe lang ben je aansprakelijk voor je kind?

U bent in elk geval aansprakelijk voor schulden tot uw kind 12 jaar is. Daarna hangt het van de situatie af of u moet betalen. Voor aankopen bent u meestal aansprakelijk tot 18 jaar. En voor schade en boetes meestal tot 16 jaar.

Welke plichten heb je als vader?

Zo is de vader die ouderlijk gezag heeft verplicht om bij te dragen in de zorg en opvoeding over het kind. Hij mag ook meebeslissen bij belangrijke aangelegenheden, zoals het verlenen van toestemming voor het aanvragen van een paspoort of het ondergaan van medische behandelingen.

Hoe lang verantwoordelijk voor ex?

Wet gaat boven afspraken partners Wie langer dan vijf jaar getrouwd is geweest (of samen kinderen heeft gekregen) is twaalf jaar lang onderhoudsplichtig voor zijn ex-partner. Gemeenten hebben het recht om een bijstandsuitkering te verhalen op een ex-partner, als die voldoende verdient.

Wat verandert er als je kind 21 wordt?

Je ouders zijn niet meer verplicht om voor je te zorgen. Ze hebben dan geen onderhoudsplicht meer. Je mag een busrijbewijs halen. Je hebt recht op het minimumloon voor volwassenen.

Kan de vader de voogdij opeisen?

Om als vader of partner het ouderlijk gezag te krijgen, moet u samen een verzoek doen bij de rechter. Dit kan pas als u juridisch ouder bent. Daarvoor moet u het kind erkennen.