Inhoudsopgave:

  1. Wat is een psittacose?
  2. Hoe verdedigt een papegaai zich?
  3. Wat hoort bij papegaaien?
  4. Waar is er vogelgriep?
  5. Hoe herken je papegaaienziekte?
  6. Hoe leer ik mijn papegaai het schreeuwen af?
  7. Hoe vrijen papegaaien?
  8. Welk fruit is goed voor papegaai?
  9. Hoe herken je vogelgriep bij ganzen?
  10. Hoe herken je de vogelgriep?

Wat is een psittacose?

Papegaaienziekte (psittacose) is een vorm van longontsteking die bij mensen in Nederland af en toe voorkomt. De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Chlamydia psittaci), die bij vogels kan voorkomen. Dieren die de bacterie bij zich dragen, kunnen deze overdragen op mensen (zoönose).

Hoe verdedigt een papegaai zich?

Een dof verenkleed of gele ontlasting is ook een teken dat je vogel ziek is. Bij papegaaien komt regelmatig verenplukken voor. Hierbij plukt de vogel zijn eigen veren kapot of trekt deze uit. Dit kan verschillende oorzaken hebben; vaak is er sprake van verveling, maar er kunnen ook medische redenen zijn.

Wat hoort bij papegaaien?

Papegaaien kenmerken zich door hun sterke, gebogen snavel, een rechtopstaande houding en de geklauwde zygodactische poten. Veel papegaaien zijn fraai gekleurd en sommige soorten hebben een bijzonder gevormd verenkleed. De meeste papegaaien vertonen weinig of geen seksuele dimorfie.

Waar is er vogelgriep?

Uitbraken. Op 10 maart is in Lunteren (gemeente Ede, provincie Gelderland) is op een biologisch pluimveebedrijf met legkippen vogelgriep vastgesteld. Op 6 maart is in Hekendorp (gemeente Oudewater, provincie Utrecht) op een pluimveebedrijf met leghennen en opfokleghennen vogelgriep vastgesteld.

Hoe herken je papegaaienziekte?

Vogels kunnen de bacterie bij zich dragen zonder ziekteverschijnselen te hebben. Als vogels wel ziek worden van de bacterie, variëren de klachten van zeer gering tot ernstiger. Symptomen van de ziekte zijn vocht uit ogen en neus, gebrek aan eetlust, diarree en zelfs sterfte.

Hoe leer ik mijn papegaai het schreeuwen af?

Een simpele manier om dit gedrag af te leren is door een doek over de kooi heen te gooien. Je papegaai zal dit snel koppelen aan het schreeuwen en wellicht minder geluid produceren. Let hierbij op dat je jouw papegaai verder geen aandacht geeft en de doek weer weg haalt wanneer het stil blijft.

Hoe vrijen papegaaien?

Bij alle vogelsoorten verloopt de bevruchting inwendig. Dat wil zeggen dat het mannetje zijn zaadcellen direct in de geslachtsopening van het vrouwtje brengt, waar ze de rijpe eitjes in de eierstok kunnen bevruchten.

Welk fruit is goed voor papegaai?

Aanvullend "gezond" voedsel voor uw papegaai Fruit: appels, peer druiven, sinaasappels, pruimen, kersen etc. Groenten: wortel, komkommer Spaanse peper, kool etc. Struiken: bramen, rozenbottels, eikels. Diverse soorten maagkiezel en grit.

Hoe herken je vogelgriep bij ganzen?

Symptomen zijn dat de vogels eerst sloom zijn en geen lawaai meer maken. Later krijgen ze problemen met ademhalen, gezwollen of blauwe kleur aan kam en poten. Dinsdag werd bekend dat een pluimveebedrijf in Abbegea is getroffen door vogelgriep. Alle 60.000 legkippen zijn geruimd.

Hoe herken je de vogelgriep?

Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking (conjunctivitis). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.