Inhoudsopgave:

 1. Wat is het verschil tussen een tegenstelling en paradox?
 2. Hoe heet een tegenstelling?
 3. Hoe noem je woorden die op elkaar lijken?
 4. Wat is schijnbare tegenstrijdigheid?
 5. Hoe herken je een tegenstelling?
 6. Welke woorden horen bij tegenstelling?
 7. Hoe noem je het als je jezelf tegenspreekt?
 8. Wat is een tegenstrijdigheid?
 9. Wat is een schijnbare paradox?
 10. Wat is een voorbeeld van een tegenstelling?
 11. Welke tegenstellingen zijn er?

Wat is het verschil tussen een tegenstelling en paradox?

Een paradox is een schijnbare tegenstelling. Een paradox bestaat uit twee dingen die op het eerste gezicht niet kunnen, maar als je er dieper over nadenkt toch wel kunnen. Een paradox is een vorm van een stijlfiguur. Het wordt gebruikt om de tekst te verlevendigen.

Hoe heet een tegenstelling?

Een tegenstelling noem je ook wel een antoniem. Het woord antoniem is afgeleid van de Griekse woorden anti (dat tegen betekent) en numon (dat naam betekent).

Hoe noem je woorden die op elkaar lijken?

Wat is een tautologie? Een tautologie is een combinatie van woorden die hetzelfde uitdrukken. Het zijn twee woorden van dezelfde woordsoort, bijvoorbeeld twee bijvoeglijk naamwoorden, twee zelfstandignaamwoorden of twee bijwoorden. Tussen de woorden in staat meestal een voegwoord, zoals en of of.

Wat is schijnbare tegenstrijdigheid?

Een paradox is een schijnbare tegenstrijdigheid. Deze tegenstrijdigheid lijkt in eerste instantie in te gaan tegen het gevoel van iemands logica, verwachting of intuïtie en soms berust deze op een denkfout.

Hoe herken je een tegenstelling?

Een tegenstelling is iets dat tegenover elkaar staat, dus bijvoorbeeld: dik-dun, licht-donker, zwart- wit, lang-kort, mooi-lelijk. Er zijn ook tegenstellingen in zinnen, tussen zinnen of bijvoorbeeld tussen alinea's. Meestal staan daar dan ook signaalwoorden voor tegenstellingen bij.

Welke woorden horen bij tegenstelling?

Signaalwoorden van tegenstelling zijn bijvoorbeeld:
 • maar.
 • echter.
 • toch.
 • daar staat tegenover.
 • dat.
 • hoewel.
 • daarentegen.
 • dat ligt heel anders.

Hoe noem je het als je jezelf tegenspreekt?

Retorqueren = tegenspreken, bestrijden. Démenti = Let op: Spelling van 1858 Fr., tegenspraak, overtuiging van onwaarheid, logenstraffing. Zich een dementi geven, zich tegenspreken, of tegensprekend handelen.

Wat is een tegenstrijdigheid?

tegenstrijdig - bijvoeglijk naamwoord uitspraak: te-gen-strij-dig 1. wat ergens met elkaar in strijd is, wat niet met elkaar klopt ♢ er komen tegenstrijdige berichten uit Ruanda Bijvoeglijk naamwoord: te-gen-strij-dig ...

Wat is een schijnbare paradox?

schijnbare tegenspraak. Stijlfiguur die in eerste instantie op een tegenstelling of tegenspraak lijkt, maar die tenslotte toch een vorm van waarheid lijkt te bevatten.

Wat is een voorbeeld van een tegenstelling?

Een tegenstelling is een stijlfiguur. Het houdt in dat twee tegengestelde termen worden gebruikt in een zin om de tekst te verlevendigen. Een voorbeeld van een tegenstelling is: 'In de stille kamer knettert zij van woede'. In deze zin zijn 'stil' en 'knettert' de woorden die de tegenstelling vormen.

Welke tegenstellingen zijn er?

Tegenstellingen kunnen betrekking hebben op een zin, zinsdeel of woord. Voorbeelden van tegenstellingen zijn: antithese, oxymoron, paradox en antifrase. De enige veel gebruikte ontkenning als stijlfiguur is de litotes.