Inhoudsopgave:

 1. Kun je jezelf horen denken?
 2. Waarom voel ik me altijd zo raar?
 3. Hoe je gedachten je leven bepalen?
 4. Wat is dat stemmetje in je hoofd?
 5. Kan iemand mijn gedachten horen?
 6. Hoe kun je je eigen stem horen?
 7. Hoe weet je of je derealisatie hebt?
 8. Wat zijn onbewuste gedachten?
 9. Heeft iedereen een stem in hun hoofd?
 10. Kunnen stemmen weggaan?
 11. Hoe klinken stemmen in je hoofd?
 12. Hoe kan je je stem anders laten klinken?
 13. Hoe laat je je stem beter klinken?

Kun je jezelf horen denken?

Innerlijke stem voelt vertrouwd De meesten van ons zijn zo gewend geraakt aan die innerlijke stem dat we ons er sterk mee identificeren: de gedachtenstroom, dat zijn wij zelf. Het heeft ook veel invloed op onze kwaliteit van leven. Veel mensen die leiden aan depressie ervaren vooral negatieve, zelfkritische gedachten.

Waarom voel ik me altijd zo raar?

Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.

Hoe je gedachten je leven bepalen?

Oefenen met je gedachten Zie je brein voor je en gniffel gerust. Humor is ideaal om even afstand te nemen van je gedachten en uit die automatische stroom te stappen. En zo laat je je gedachten je leven een stuk minder bepalen. Zelfs op zondagochtend.

Wat is dat stemmetje in je hoofd?

Je hoort hem vast wel eens, dat stemmetje in je hoofd. Streng, afwijzend, onzeker vernietigend. Oftewel je 'kritische ik' die oordeelt over je gedachten, je gevoelens en over wat je doet of juist niet doet. Het stemmetje lijkt soms sneller te gaan dan het licht.

Kan iemand mijn gedachten horen?

Het komt geregeld voor dat mensen hun gedachten hardop horen en het is niet gevaarlijk. De een heeft daar weinig last van, bijvoorbeeld als je dit al heel lang herkent en weet dat het ongevaarlijk is. De ander kan ervan schrikken. Bijvoorbeeld als het de eerste keer is.

Hoe kun je je eigen stem horen?

Wie de eigen stem op een opname hoort, mist het interne gedeelte en dus ook de extra warmte van de stem. We horen alleen de geluidsgolven die via de lucht direct het oor binnenkomen, waardoor de stem anders kan klinken. Vaak houdt ' anders' in dat de stem scheller klinkt, iets wat niet iedereen even mooi vindt.

Hoe weet je of je derealisatie hebt?

Bij derealisatie ervaart iemand de wereld om zich heen als onwerkelijk, bijvoorbeeld alsof diegene in een droom leeft of alsof de wereld niet echt is, alsof prikkels niet binnenkomen. Mensen of voorwerpen worden bijvoorbeeld ervaren als onecht, als in een droom, wazig, levenloos of visueel vervormd.

Wat zijn onbewuste gedachten?

Wat zijn onbewuste gedachten? Onbewuste gedachten zijn dus gedachten die zich niet uiten in taal. Wanneer je bewust denkt denk je vaak in taal en in beeld of geluid. Wanneer je onbewuste gedachten hebt uit dit zich meer in gevoelens.

Heeft iedereen een stem in hun hoofd?

Veel mensen zijn gewend aan onze eigen 'innerlijke stem'. Maar niet iedereen heeft een stem in zijn of haar hoofd. Er zijn ook mensen die aangeven geen innerlijke monoloog te hebben, maar juist in plaatjes denken. Zij denken dus niet: "Ik heb zin in koffie", maar zien een kop koffie in hun gedachten.

Kunnen stemmen weggaan?

Dus niet per se dat de stemmen weggaan? Nee, en vaak willen mensen dat ook helemaal niet. Aanvankelijk vaak wel, maar als de stemmen wat milder worden en als ze wat beter snappen wat die stemmen te melden hebben dan willen veel stemmenhoorders ook helemaal niet dat hun stemmen verdwijnen.

Hoe klinken stemmen in je hoofd?

De stemmen zijn bij iedereen verschillend. Ze kunnen schreeuwen of heel zachtjes praten. Ze kunnen een paar woorden zeggen of urenlang doorpraten. Sommige mensen hebben de ervaring dat ze met hun stemmen gesprekken kunnen hebben, anderen niet.

Hoe kan je je stem anders laten klinken?

Spreek in een toonhoogte die hoger of lager is om je stemgeluid tijdelijk te veranderen.
 • De toonhoogte wordt voor een groot deel bepaald door de larynx (kraakbeen). ...
 • Het stijgen van de larynx verhoogt je toon en creëert een meer vrouwelijk geluid.

Hoe laat je je stem beter klinken?

De klank van je stem verbeteren
 • Ademhaling en een correct houding.
 • Zorg voor een goede houding van je mond.
 • Gebruik zangoefeningen om je stem krachtiger te maken.
 • Veranderingen in je manier van leven voor een gezonde stem.
 • Van anderen leren.