Inhoudsopgave:

 1. Heeft een orchidee zon nodig?
 2. Hoe weet je of een orchidee dood is?
 3. Hoe krijg ik een orchidee opnieuw in bloei?
 4. Waarom krijgt mijn orchidee geen bloemen?
 5. Hoe krijg ik mijn orchidee terug in bloei?
 6. Waarom gaat mijn orchidee dood?
 7. Wat te doen tegen wolluis op orchidee?
 8. Hoe krijg ik nieuwe bloemen in mijn orchidee?

Heeft een orchidee zon nodig?

Als je geen lelijke gele bladeren wilt, moet je een orchidee uit de zon houden. Orchideeën hebben een gevoelige huid en ze verbranden heel snel. Maar ze hebben ook voldoende daglicht nodig: je orchidee voelt zich dus het lekkerst bij indirect, maar wel helder licht.

Hoe weet je of een orchidee dood is?

Wanneer de stengel helemaal verkleurt, is hij aan het afsterven en kan je hem volledig afknippen. Hieruit ontstaan nieuwe bladstengels. Plaats uitgebloeide planten enkele weken in een koudere omgeving geplaatst van zo'n 12 à 15 °C, zo stimuleer je nieuwe bloei. Je kan ze ook in een ruimte zetten die 's nachts afkoelt.

Hoe krijg ik een orchidee opnieuw in bloei?

Vaak worden ze na hun bloei dan ook weggegooid. Orchideeën van het geslacht Phalaenopsis zijn echter gemakkelijk terug in bloei te krijgen. Knip de uitgebloeide bloemstengel niet helemaal weg, maar laat drie ogen (= lichte verdikking) aan de stengel. Uit één of meer van deze ogen zullen nieuwe bloemstengels groeien.

Waarom krijgt mijn orchidee geen bloemen?

Je orchidee komt niet meer in bloei: mogelijk heeft ze te weinig licht, een tekort aan voeding, of heb je ze al jaren niet meer verpot. Gele of bruine vlekken op de bovenste bladeren: je orchidee heeft een zonneslag. Verhuis ze naar een plek met veel licht maar uit de directe zon.

Hoe krijg ik mijn orchidee terug in bloei?

Een uitgebloeide Phalaenopsis kan je snel opnieuw in bloei krijgen door de bloemstengels net boven het derde oog af te snijden en de plant enkele weken op een iets koelere plaats te zetten (tussen de 15 en 18°C).

Waarom gaat mijn orchidee dood?

Dit is te wijten aan te weinig zonlicht of te weinig water. Zorg voor een lichtere plek, en geef de orchidee zeker een keer per week een dompelbadje. Vermijd ook tocht en temperatuurschommelingen.

Wat te doen tegen wolluis op orchidee?

Bestrijding van wolluis
 1. Spuit de luizen en eitjes zelf van de plant af door middel van een krachtige plantenspuit met water. ...
 2. Een ander huis- tuin- en keukenmiddeltje is het gebruik van spiritus. ...
 3. Voorkom dat je planten op de tocht staan, dit trekt sneller wolluis aan.

Hoe krijg ik nieuwe bloemen in mijn orchidee?

Heel eenvoudig: knip de steel boven het derde oog af. Geef de plant weinig water en geen voeding. En zet de orchidee niet te licht. Dan komt er na een paar maanden vanzelf een nieuwe bloem in.