Inhoudsopgave:

 1. Welke zware pijnstillers zijn er?
 2. Wat is Transtec?
 3. Is 25 mg morfine veel?
 4. Is 100 mg morfine veel?
 5. Wat te doen bij ondraaglijke pijn?
 6. Wat is Transtec pleister?
 7. Welke pleisters mag je knippen?
 8. Hoeveel mg morfine mag je per dag?
 9. Hoeveel morfine is veel?
 10. Wat is een normale dosis morfine?
 11. Wat is beter paracetamol of ibuprofen?
 12. Wat te doen als pijnstillers niet werken?
 13. Wat te doen tegen stekende pijn?

Welke zware pijnstillers zijn er?

 • fentanyl. Fentanyl is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). ...
 • ibuprofen. Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. ...
 • morfine. Morfine is de belangrijkste vertegenwoordiger van de morfineachtige pijnstillers (opiaten). ...
 • oxycodon. Oxycodon is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). ...
 • paracetamol. ...
 • tramadol.

Wat is Transtec?

Transtec is een analgeticum (een pijnstillend geneesmiddel) bedoeld om ernstige chronische pijn, welke niet reageert op andere soorten pijnstillers, te verlichten. Transtec werkt door de huid heen.

Is 25 mg morfine veel?

De richtlijnen schrijven 2,5 tot 5 milligram morfine voor als beginhoeveelheid om benauwdheid te bestrijden. Ik dien, als dat niet voldoende is, na vier uur weer 5 milligram toe. Ik dien nooit meer dan 20 milligram morfine toe. Als de benauwdheid blijft, krijgen patiënten meestal een permanent infuus.

Is 100 mg morfine veel?

Aanpassing aan de pijn De kans op verslaving aan morfine is gering. De reden dat de dosering van morfine wordt aangepast, is omdat de pijn of de kortademigheid toeneemt. Er is dan meer morfine nodig om de pijn te bestrijden. Daarbij is het goed te weten dat de dosering van morfine in principe geen bovengrens heeft.

Wat te doen bij ondraaglijke pijn?

Bij pijn aan spieren en gewrichten kunt u proberen door te gaan met wat u normaal elke dag doet. Bewegen kan meestal geen kwaad, ook als er geen oorzaak is gevonden. Wordt de pijn erger door bewegen, doe het dan tijdelijk rustiger aan en verdeel uw activiteiten over de dag.

Wat is Transtec pleister?

Wat is Transtec en waarvoor wordt dit middel gebruikt? Transtec is een analgeticum (een pijnstillend geneesmiddel) bedoeld om ernstige chronische pijn, welke niet reageert op andere soorten pijnstillers, te verlichten. Transtec werkt door de huid heen.

Welke pleisters mag je knippen?

Knippen van de pleister mag bij Fentanyl matrix Sandoz, Durogesic, Diafusor, Minitran, Deponit, Nicorette, Matrifen, Trinipatch, Transtec.

Hoeveel mg morfine mag je per dag?

Volwassenen: Begindosering 10–30 mg 2×/dag, bij een lichaamsgewicht > 50 kg doorgaans 30 mg 2×/dag en bij een lichaamsgewicht < 50 kg, als ook bij ouderen, 20 mg 2×/dag; de dosering verhogen op geleide van de pijn en het optreden van tolerantie.

Hoeveel morfine is veel?

De pijn bepaalt hoeveel morfine u nodig heeft. Daarbij is het goed om te weten dat de dosis van morfine in principe geen bovengrens heeft. Er zijn mensen die het honderdvoudige van de dosering waarmee ze gestart zijn, krijgen toegediend. Fabel: Morfine werkt levensbekortend.

Wat is een normale dosis morfine?

Volwassenen: Begindosering 10–30 mg 2×/dag, bij een lichaamsgewicht > 50 kg doorgaans 30 mg 2×/dag en bij een lichaamsgewicht < 50 kg, als ook bij ouderen, 20 mg 2×/dag; de dosering verhogen op geleide van de pijn en het optreden van tolerantie.

Wat is beter paracetamol of ibuprofen?

Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.

Wat te doen als pijnstillers niet werken?

Als bovengenoemde pijnstillers niet tot het gewenste resultaat leiden, kan een anesthesioloog-pijnspecialist mogelijk opioïden in het ruggenmergvocht (epiduraal of spinaal) toedienen.

Wat te doen tegen stekende pijn?

Zenuwpijn kan erger worden of pijnscheuten geven: bij aanraken, kou of wrijven. Probeer daarom de huid niet aan te raken, niet te wrijven en te voorkomen dat de huid koud wordt. Sommige mensen vinden het wel prettig om de pijnlijke plek warm te maken of juist koud. Dat kan helpen om de pijn minder te maken.