Inhoudsopgave:

 1. Wat is peritoneum viscerale?
 2. Welke organen liggen in het peritoneum?
 3. Wat is het peritoneum?
 4. Wat is het peritoneum Parietale?
 5. Welke organen zijn omgeven door buikvlies?
 6. Hoe werkt peritoneale dialyse?
 7. Wat zijn de symptomen van buikvliesontsteking?
 8. Wat zijn de functies van het buikvlies?
 9. Wat is het groot Vetschort?
 10. Waar zit het buikvlies?
 11. Welke vier organen of structuren hebben een Retroperitoneale ligging?
 12. Hoe werkt thuisdialyse?
 13. Hoe lang duurt een peritoneale dialyse?
 14. Welke 3 grote structuren passeren het diafragma?

Wat is peritoneum viscerale?

Het buikvlies (peritoneum) is een dunne weefsellaag aan de binnenkant van de buikwand die alle organen in de buik omgeeft. Het buikvlies bestaat uit twee delen: het peritoneum parietale (m.b.t. de wand) en het peritoneum viscerale (m.b.t. de ingewanden). Het peritoneum parietale bekleedt de binnenwand van de buikholte.

Welke organen liggen in het peritoneum?

Het peritoneum bedekt alle organen in de buikholte. Dus lever, maag, darmen, milt, galblaas, pancreas, uterus en blinde darm zijn bekleed met het peritoneum. Dit vlies maakt het vrij bewegen van de organen mogelijk. Ook de buikwand is met het peritoneum bekleed en heet daar het buikvlies.

Wat is het peritoneum?

Membraan dat de binnenste wanden van de abdominale holte (of de buikholte) en de pelvische holte (of de bekkenholte) bekleedt (pariëtaal peritoneum) en dat het merendeel van de abdominale organen bedekt en ondersteunt (visceraal peritoneum).

Wat is het peritoneum Parietale?

Het peritoneum parietale bekleedt de binnenwand van de buik- en de bekkenholte. Het zit zowel voor als achter stevig vast aan de buikspieren. Tussen het peritoneum parietale en de buikspieren zit los bindweefsel waar een netwerk van lymfevaten doorheen loopt (het subperitoneale lymfestelsel).

Welke organen zijn omgeven door buikvlies?

In het retroperitoneum bevinden zich de alvleesklier (pancreas), een deel van de twaalfvingerige darm (duodenum), de twee verticale gedeeltes van de karteldarm (colon ascendens en colon descendens), de endeldarm (rectum), de nieren (renes) en bijnieren (adrenes), de prostaat (prostata), de onderste holle ader (vena ...

Hoe werkt peritoneale dialyse?

Via een peritoneale dialysekatheter brengen we een spoelvloeistof in de buikholte. Afvalstoffen uit het bloed verplaatsen zich door het buikvlies naar deze spoelvloeistof in de buikholte. Na enkele uren zitten de afvalstoffen in de spoelvloeistof. De spoelvloeistof wordt dan vervangen (= spoeling).

Wat zijn de symptomen van buikvliesontsteking?

De belangrijkste klacht bij een buikvliesontsteking is hevige buikpijn. De pijn wordt erger bij diep zuchten. Ook bij voorzichtig voelen en kloppen wordt de pijn erger. Andere klachten die voorkomen bij een buikvliesontsteking zijn misselijkheid, braken en koorts.

Wat zijn de functies van het buikvlies?

Het buikvlies is een glinsterend vlies dat alle buikorganen bedekt. Het scheidt het buikvocht af, dat toelaat dat de darmen vlot over elkaar glijden tijdens het voortstuwen van het voedsel. Het oppervlak is even groot als het huidoppervlak, 2 m².

Wat is het groot Vetschort?

Bij sommige mensen ontstaat er na het afvallen een grote vetrol op de onderbuik, dit wordt ook wel vetschort genoemd. Het kan in weg zitten bij het bewegen of simpelweg problemen geven wanneer u kleding wilt kopen.

Waar zit het buikvlies?

Het buikvlies is een dun vlies aan de binnenkant van de buikholte. De medische term voor buikvlies is “peritoneum”. Het buikvlies zit ook om de organen in de buik heen. Bijvoorbeeld om de maag, de eierstokken, de lever en de darmen.

Welke vier organen of structuren hebben een Retroperitoneale ligging?

In het retroperitoneum bevinden zich de alvleesklier (pancreas), een deel van de twaalfvingerige darm (duodenum), de twee verticale gedeeltes van de karteldarm (colon ascendens en colon descendens), de endeldarm (rectum), de nieren (renes) en bijnieren (adrenes), de prostaat (prostata), de onderste holle ader (vena ...

Hoe werkt thuisdialyse?

Bij thuishemodialyse krijgt u dezelfde behandeling als in het ziekenhuis, maar dan thuis in uw eigen vertrouwde omgeving. U hoeft dus niet elke keer naar het ziekenhuis te komen, het dialyseapparaat staat gewoon bij u thuis. Dit geeft u meer vrijheid en bespaart veel reistijd.

Hoe lang duurt een peritoneale dialyse?

Vormen van buikspoeling (PD) CAPD staat voor Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse en wordt handmatig uitgevoerd. U wordt niet aan een machine aangesloten en de behandeling vindt 24 uur per dag plaats. U wisselt de spoelvloeistof 4 a 5 maal per dag handmatig. Deze handeling duurt ongeveer 45 minuten per keer.

Welke 3 grote structuren passeren het diafragma?

Welke drie grote buisvormige structuren passeren het diafragma? Aorta, vena cava inferior, oesophagus.