Inhoudsopgave:

 1. Welk orgaan breekt rode bloedcellen af?
 2. Is bloed rood of blauw?
 3. Hebben rode bloedcellen mitochondria?
 4. Welke kleur zijn aderen?
 5. Waar worden de rode bloedcellen afgebroken?
 6. Welk proces stagneert in de cellen door een tekort aan rode bloedcellen?
 7. Welke kleur rood is bloed?
 8. Is bloed altijd rood?
 9. Waarom zijn rode bloedcellen plat?
 10. Wat is en doet erytropoëtine?
 11. Wat betekent het als je je aders ziet?
 12. Hoe herken je aders?
 13. Wat te doen bij teveel rode bloedcellen?
 14. Hoe kom je aan meer rode bloedcellen?
 15. Wat zijn de gevolgen van te weinig rode bloedcellen?

Welk orgaan breekt rode bloedcellen af?

De afbraak van de rode bloedcellen kan plaatsvinden in de milt, het beenmerg of in de bloedvaten zelf. Er kunnen heel wat oorzaken zijn voor deze verhoogde afbraak: erfelijke aandoeningen, gebruik van bepaalde medicatie, toediening van een bloedproduct, infecties, brandwonden,…

Is bloed rood of blauw?

Alle mensen en de meeste dieren hebben rood bloed. Dit komt door het stofje hemoglobine. Hoe meer zuurstof er in je bloed zit, hoe helderder rood je bloed. Zuurstofarm bloed is veel donkerder.

Hebben rode bloedcellen mitochondria?

Na twee dagen in de bloedbaan hebben de cellen ook hun mitochondriën en ribosomen verloren. De afsplitsing van de kern vindt trouwens alleen plaats bij zoogdieren; alle andere gewervelden hebben rode bloedcellen mét een kern.

Welke kleur zijn aderen?

Hoe meer zuurstof de rode bloedcellen bevatten, hoe roder het bloed. Als een rode bloedcel in de haarvaten zuurstof heeft afgestaan stroomt het zuurstofarme bloed via het aderstelsel naar de longen om daar weer zuurstof op te nemen. Het zuurstofarme bloed geeft de aderen onder de huid hun blauwige kleur.

Waar worden de rode bloedcellen afgebroken?

Binnen de bloedbaan wordt 10-20% van de rode bloedcellen afgebroken en daarbuiten 80-90% in vooral de milt, maar ook in de lever, de botten en het centraal zenuwstelsel. Het vrijkomende ijzer wordt voor het grootste deel gebonden aan de eiwitten ferritine en hemosiderine voor hernieuwd gebruik.

Welk proces stagneert in de cellen door een tekort aan rode bloedcellen?

Dat proces heet glycolyse (lyse betekent afbraak).

Welke kleur rood is bloed?

Bij mensen en andere dieren waarvan het bloed hemoglobine bevat, is zuurstofrijk bloed helderrood. De kleur wordt veroorzaakt door het hemoglobine-molecuul met de eraan gebonden zuurstof. Zuurstofarm bloed is donkerder rood.

Is bloed altijd rood?

De kleur van ons bloed is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof dat erin opgelost is. Zuurstofrijk bloed in onze slagaderen is véél intenser rood dan het bloed dat door onze aderen stroomt. Ook bij de meeste andere gewervelden zoals vissen en vogels is dat trouwens zo.

Waarom zijn rode bloedcellen plat?

Het voorstadium van een rode bloedcel bevat wel een celkern, die nodig is bij de celdeling. Deze kern wordt, vlak voordat een rode bloedcel in de bloedcirculatie komt, uitgestoten. Een rode bloedcel heeft een platte, ronde vorm met in het midden aan beide zijden een indeuking, een biconcaaf.

Wat is en doet erytropoëtine?

Erytropoëtine is een hormoon dat vooral door de nieren wordt geproduceerd. De aanmaak wordt gestimuleerd bij zuurstofgebrek. Erytropoëtine komt via bloed in het beenmerg terecht, waar het hormoon de voorlopercellen (stamcellen) van rode bloedcellen stimuleert tot de ontwikkeling van 'volwassen' cellen.

Wat betekent het als je je aders ziet?

Spataderen zijn verwijde aders in de benen. Ze zien eruit als blauwe, kronkelige en soms bobbelige aders. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Je kunt last krijgen van pijnlijke benen of kuiten, met name na lang staan.

Hoe herken je aders?

Aderen zijn wijder dan slagaders (of arteriën) van dezelfde vertakkingsgeneratie, en er zijn er ook vaak meer van. De wanden van aderen zijn minder dik dan die van slagaders, omdat de druk van het bloed tegen de aderwanden veel lager is dan die tegen de slagaderlijke (of arteriële) wanden.

Wat te doen bij teveel rode bloedcellen?

Opstarten van aderlatingen om hematocriet te laten dalen tot minder dan 45% (flebotomie). Beenmergonderdrukkende medicatie (cytoreductie) als aderlatingen alleen niet volstaan. Medicatie om aanmaak van rode bloedcellen in beenmerg te onderdrukken (hydroxurea). Aspirine om risico op trombose tegen te gaan.

Hoe kom je aan meer rode bloedcellen?

Voor het aanmaken van rode bloedcellen moet er voldoende ijzer, foliumzuur en vitamine B12 in uw voeding zitten. Als uw voeding te weinig van deze voedingsstoffen bevat, kunt u ook bloedarmoede krijgen. Het beenmerg speelt een belangrijke rol in het aanmaken van (rode) bloedcellen.

Wat zijn de gevolgen van te weinig rode bloedcellen?

Bloedarmoede betekent dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of dat de rode bloedcellen niet goed werken. Daardoor kan het bloed minder zuurstof vervoeren. Dit kan verschillende klachten veroorzaken, waaronder vermoeidheid, bleekheid en kortademigheid. In de rode bloedcel zit hemoglobine (Hb).