Inhoudsopgave:

 1. Wat is tuimelen motor?
 2. Hoe kleppen af te stellen?
 3. Wat is tuimelen kleppen?
 4. Hoe weet je of je kleppen moet stellen?
 5. Hoe werkt een uitlaatklep?
 6. Wat is groter inlaatklep of uitlaatklep?
 7. Hoe ontstaan verbrande kleppen?
 8. Wat gebeurt er als je kleppen niet stelt?
 9. Hoe werkt hydraulische klepstoters?
 10. Wat doet een elektrische uitlaatklep?
 11. Hoeveel kost een Klepsysteem?
 12. Hoeveel kleppen heeft een cilinder?
 13. Hoeveel kleppen heeft een 3 cilinder?
 14. Wat kost kleppen vervangen?
 15. Waarom moet je kleppen stellen?

Wat is tuimelen motor?

Tuimelen wil zeggen dat de nokkenas de uitlaatkleppen net gesloten heeft en op het punt staat om de inlaatkleppen te openen. Op het moment dat cilinder 1 op tuimelen staat, betekent dat dat deze aan het begin van de inlaatslag staat. De zuiger van cilinder 1 staat dan dus bovenaan.

Hoe kleppen af te stellen?

Kleppen stellen doe je door:
 1. Het kleppendeksel te verwijderen.
 2. Zet de klep die gesteld moet worden op tuimelen.
 3. Meet de klepspeling.
 4. stel de klep als deze te strak of te los staat.
 5. Herhaal voor de rest van de kleppen.

Wat is tuimelen kleppen?

Tuimelen. Als een cylinder in zijn slagen tussen de uitlaat en de inlaat slag in zit, herken je dat door, als je de krukas langzaam ronddraait, de ene klep dichtgaat (uitlaatklep) en precies op het moment dat ie dicht is, de andere klep van deze cylinder (de inlaatklep) opengaat. Dat moment wordt "tuimelen" genoemd.

Hoe weet je of je kleppen moet stellen?

Hoe weet ik wanneer het tijd is om kleppen te stellen? Als je de kleppen hoort tikken. De tikfrequentie is gelijk aan het toerental. Of wanneer de brommer sist, ploft, knalt, iets in die trant.

Hoe werkt een uitlaatklep?

Er wordt een klep gemonteerd in de uitlaat die elektronisch verbonden is met een afstandsbediening. Wanneer u op de knop drukt roteert de klep en verandert de richting van de luchtstroom en het geluid naar een cut out of een bypass. Hierdoor wordt de uitlaat aanzienlijk luider met een druk op de knop.

Wat is groter inlaatklep of uitlaatklep?

De in- en uitlaatkleppen worden aangedreven door de distributie en de nokkenas om ervoor te zorgen dat er verse lucht (en brandstof) de cilinder in komt en uitlaatgas de cilinder uit gaat. De inlaatklep is doorgaans groter dan de uitlaatklep om zoveel mogelijk mengsel de verbrandingskamer in te laten gaan.

Hoe ontstaan verbrande kleppen?

De oorzaak van verbrande kleppen moet gezocht worden in een hoge temperatuur door bijvoorbeeld te weinig klepspeling. Als er dus 1 klep verbrand is dan is de kans klein dat er een verband is met het vervangen van de distributieriem.

Wat gebeurt er als je kleppen niet stelt?

Te kleine klepspeling zorgt ervoor dat de klep niet lang genoeg (of in extreme gevallen zelfs helemaal niet) in rusttoestand tegen de klepzitting komt. Hierdoor kan de hitte van de klep onvoldoende afgevoerd worden en als de klep niet geheel sluit, bestaat het risico dat de klep verbrandt.

Hoe werkt hydraulische klepstoters?

Hydraulische klepstoters drukken door de aanwezige oliedruk de klepstoters zonder tussenkomst van andere onderdelen direct op de kleppen. Door de doorlaat van de kleppen wisselt deze druk waardoor de afstand bij het openen van de in en uitlaatkleppen aangepast word.

Wat doet een elektrische uitlaatklep?

Elektrisch aangedreven kleppensysteem Met een elektronisch kleppensysteem. is het mogelijk om met één druk op de knop de klep in de einddemper van de uitlaat open of dicht te zetten. Dit gebeurt door middel van een elektronische aandrijving welke de klep dus open en dicht kan laten bewegen.

Hoeveel kost een Klepsysteem?

Kosten €499,95 incl. montage, materiaal (afstandbediening), btw en garantie! Bij een 'bypass' systeem worden de uitlaatgassen om de demper heen geleid. Er word een RVS buis om de dempers heen gemonteerd om zo het geluid en de uitlaatgassen naar de uitgang van de uitlaat te leiden zonder dat het geluid gedempt wordt.

Hoeveel kleppen heeft een cilinder?

De kleppen bevinden zich doorgaans in de cilinderkop. In oudere motoren heeft iedere cilinder één inlaat- en één uitlaatklep, bij moderne motoren zijn er meestal twee inlaatkleppen en twee uitlaatkleppen per cilinder.

Hoeveel kleppen heeft een 3 cilinder?

De meeste motoren hebben twee kleppen per cilinder: een inlaatklep en een uitlaatklep.

Wat kost kleppen vervangen?

Reken dus voor de vervanging van een EGR klep kosten van gemiddeld tussen de 7 euro. Dit is natuurlijk afhankelijk van het merk en model van uw auto. Bedenk daarbij eveneens dat het goedkoper zal zijn bij de algemene garage dan bij de merkdealer.

Waarom moet je kleppen stellen?

Als de klepspeling te groot is, resulteert dit in het niet volledig benutten van de tijd en afstand welke dat de klep open hoort te gaan. Hierdoor kan de cilinder zich niet maximaal vullen en legen. Dit resulteert doorgaans in vermogensverlies en mogelijk in een tikkend geluid van de motor.