Inhoudsopgave:

  1. Hoe slim zijn uilen?
  2. Waarom is een uil slim?
  3. Waarom leven uilen s nachts?
  4. Hoe wijs is een uil?
  5. Waarom uil wijs?
  6. Waarom kan een uil zo goed horen?
  7. Hoelang slapen uilen?
  8. Waar staat een uil bekend om?
  9. Welke uil heb ik gezien?
  10. Wat is de symbolische betekenis van een uil?

Hoe slim zijn uilen?

De uil wordt vaak gezien als een slim dier, maar hij is niet slimmer of dommer dan andere vogels.

Waarom is een uil slim?

De ogen van de uil zijn zo scherp dat ze goed in het donker kunnen zien. Ook hun gehoor is uitermate sterk. Uilen weten zelfs muizen in een afgesloten pikdonkere kamer vangen. In de volksmond zegt men zelfs: "de uil ziet wat andere niet ziet." Dit alles maakt de uil een symbool van wijsheid.

Waarom leven uilen s nachts?

Hij heeft zich aangeleerd geruisloos te vliegen door de donkere nacht, zodat geen enkele vogel wakker wordt om alsnog wraak te nemen. Ook heeft de uil sindsdien een enorme hekel aan muizen die ellendige muizenholletjes maken waaruit gevangenen ontsnappen. Daarom jaagt de uil iedere nacht op muizen.

Hoe wijs is een uil?

Door de veel bijzondere eigenschappen die de vogel bezit werd de uil geassocieerd met wijsheid. Ook in sprookjes en verhalen komen uilen vaak als wijs naar voren. Soms ziet men op grafmonumenten een uil in combinatie met boeken, een duidelijke verwijzing naar de wijsheid.

Waarom uil wijs?

Voor de Grieken was de uil het symbool van wijsheid. Pallas Athena, de Griekse godin van de wijsheid benoemde de uil tot 'vogel van de wijsheid' en het werd haar vaste begeleider. De vogel verkondigde ongeziene waarheden aan haar.

Waarom kan een uil zo goed horen?

Veel uilen hebben rond hun ogen een cirkel van veren, de 'sluier'. Deze sluier geeft mensen vaak het gevoel dat een uil een gezichtsuitdrukking heeft. Maar, deze stijve, bijzonder gevormde veren hebben een heel andere functie. Ze zorgen ervoor dat geluid tot wel 10 x wordt versterkt en naar de oren geleid.

Hoelang slapen uilen?

Zodra het laagwater is worden ze weer wakker, dag of nacht. Uilen jagen veelal op dieren zoals muizen die actief worden in de schemering en nacht (juist om niet opgegeten te worden, maar dat terzijde). Zij slapen daarom als het licht is. Eten gaat voor slapen en een uil jaagt als het donker is, dus slaapt overdag.

Waar staat een uil bekend om?

Voor de Oude Grieken was de uil het symbool van wijsheid en nog steeds wordt de uil als toonbeeld van wijsheid gebruikt. Maar ze worden, net als vroeger, ook wel eens geassocieerd met duistere krachten. Een uil staat dus niet enkel en alleen symbolisch voor wijsheid maar ook voor onheil.

Welke uil heb ik gezien?

Aan de kleur van de ogen kan je zien wanneer een uil vliegt en jaagt. Uilen met oranje ogen, zoals de oehoe, vliegen meestal in de schemering. Uilen met zwarte ogen, zoals een kerkuil, vliegen meestal 's nachts. Uilen met gele ogen, zoals de steenuil, vliegen ook overdag.

Wat is de symbolische betekenis van een uil?

Wanneer je de uil ziet dan is het vaak een teken dat je klaar bent om een bepaalde stap te nemen. Mocht je niet zeker weten of je er klaar voor bent dan is dit het teken wat je moet hebben. Het laat zien dat je het met vol vertrouwen op je kunt nemen, hoe lastig het ook kan zijn om te doen.