Inhoudsopgave:

 1. Hoe lang blijft lichaam goed na balsemen?
 2. Waarom balsemen verboden?
 3. Waarom wordt een lichaam gebalsemd?
 4. Hoelang blijft een lichaam goed?
 5. Hoe wordt een lijk gebalsemd?
 6. Wat is het nut van balsemen?
 7. Hoe ontbindt een lichaam in een kist?
 8. Hoe ziet een lijk eruit na 3 weken?

Hoe lang blijft lichaam goed na balsemen?

Omdat thanatopraxie een lichte vorm van balsemen is, blijft het lichaam er maximaal 10 dagen goed uitzien. Bij een volledig gebalsemde overledene duurt dit veel langer.

Waarom balsemen verboden?

In Nederland is het conserverend behandelen van stoffelijke overschotten pas sinds 1955 verboden; voordien was het toegestaan. Argumenten tegen balseming e.d. waren dat het lijk geopend moest worden (wat verboden was), dat het een schijndode juist zou kunnen doden en dat het criminalistisch onderzoek zou tegenwerken.

Waarom wordt een lichaam gebalsemd?

Bij balsemen wordt via het bloedvatenstelsel een conserverende vloeistof in het lichaam ingebracht. Door de vloeistof worden aanwezige lichaamseigen eiwitten gefixeerd waardoor ontbinding minder makkelijk op gang komt, hierdoor wordt de natuurlijke ontbinding vertraagd.

Hoelang blijft een lichaam goed?

De wetgever gaat er van uit dat na een begraving van 10 jaar een lichaam helemaal geskeletteerd is. Dat houdt in dat alleen de belangrijkste grote botten over zijn. Bij sommige mensen zal dit al na 5 of 7 jaar het geval zijn, afhankelijk van de omstandigheden.

Hoe wordt een lijk gebalsemd?

Hoe werkt het?
 • De thanatopracteur brengt via de bloedbaan een conserverend middel binnen, genaamd formaline.
 • Ondertussen wordt het bloed uit de aders afgevangen.
 • Het conserveringsmiddel verspreid zich middels zachte massage naar de verschillende plekken in het lichaam.

Wat is het nut van balsemen?

Balsemen (thanatopraxie) zorgt ervoor dat het lichaam van de overledene zich niet natuurlijk kan ontbinden en daardoor langer blijft geconserveerd. Een gebalsemd lichaam blijft er mooi en natuurlijk uitzien tot aan de dag van de uitvaart.

Hoe ontbindt een lichaam in een kist?

Bij de ontbinding zijn het veel meer de zuurstof in de grond en de in het lichaam en de omgeving aanwezige bacteriën die het ontbindingsproces in gang zetten en aan de gang houden. Bij lijken van een normaal postuur neemt dat proces zo'n tien jaar in beslag. In de eerste weken gaat het heel snel.

Hoe ziet een lijk eruit na 3 weken?

Na een week begint het lichaam op te zwellen door de gassen en vorming van het rottingsvocht. Na 2 weken ontstaan de rottingsblaren. De nagels laten 10 dagen na overlijden los. Uiteindelijk zijn, na enkele weken, de weke delen (organen, huid) verteerd en omgezet in gassen en vloeistoffen en blijft het skelet over.