Inhoudsopgave:

  1. Wat als we 100% van onze hersenen kunnen gebruiken?
  2. Hoe kunnen hersenen denken?
  3. Hebben hersenen gevoel?
  4. Welke onderdelen kent het brein?
  5. Waar krimpen je hersenen van?
  6. Kunnen hersencellen weer aangroeien?

Wat als we 100% van onze hersenen kunnen gebruiken?

Zolang je geen breinbeschadiging hebt, gebruik je dus 'gewoon' 100 procent van je hersenen. Met deze kanttekening: we gebruiken niet de volle 100 procent van onze capaciteit op exact hetzelfde moment. Sommige hersenfuncties staan altijd 'aan', zoals de aansturing van je vitale organen.

Hoe kunnen hersenen denken?

Alle zenuwcellen zijn, vaak via meerdere verbindingen, met elkaar verbonden. Zenuwcellen vangen een prikkel op en iedere cel 'bepaalt' zelf of hij de prikkel doorgeeft. Op deze manier nemen je cellen (en dus jij) beslissingen.

Hebben hersenen gevoel?

Je brein zelf niet. Er zitten geen uiteinden van gevoels zenuwen in je hersenen die een signaal van pijn kunnen oppikken en doorgeven aan het gebied in je brein dat pijn verwerkt. Als je met een stokje in je hersenen zou roeren of er een stuk uit- snijdt, dan voel je daar niets van.

Welke onderdelen kent het brein?

De hersenen zijn globaal in te delen in: - De grote hersenen; - De kleine hersenen (cerebellum); - De hersenstam. De grote hersenen zijn verdeeld in twee helften: de hemisferen.

Waar krimpen je hersenen van?

Deze achteruitgang kan op vele manieren merkbaar worden, afhankelijk van welke vorm van dementie optreedt. Hersenfuncties gaan achteruit. Delen van de hersenen 'krimpen' (atrofie) of functioneren niet goed meer door een bloeding of zuurstoftekort als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte.

Kunnen hersencellen weer aangroeien?

Mensen produceren heel hun leven nieuwe hersencellen volgens nieuwe studie. Mensen blijven ook als ze volwassen zijn, nieuwe hersencellen aanmaken in de hippocampus, een deel van de hersenen dat betrokken is bij leren, het geheugen en de emoties.