Inhoudsopgave:

  1. Hoe zie je of een orchidee dood is?
  2. Waarom hangen de bladeren van orchidee slap?
  3. Hoe lang gaat een orchidee mee?
  4. Hoe lang moet je een orchidee dompelen?
  5. Waarom vallen de knoppen van mijn orchidee?
  6. Hoe houd je een orchidee in leven?
  7. Waar knip je een orchidee af?
  8. Hoe uitgebloeide orchidee afknippen?

Hoe zie je of een orchidee dood is?

Wanneer de stengel helemaal verkleurt, is hij aan het afsterven en kan je hem volledig afknippen. Hieruit ontstaan nieuwe bladstengels. Plaats uitgebloeide planten enkele weken in een koudere omgeving geplaatst van zo'n 12 à 15 °C, zo stimuleer je nieuwe bloei.

Waarom hangen de bladeren van orchidee slap?

Geef ik te weinig water als de bladeren slap gaan hangen? Orchideeën die te droog worden gehouden, reageren daarop door hun bladeren te laten hangen. Een ander symptoom van watertekort zijn grijze, ingedroogde wortels. Geef iets meer water.

Hoe lang gaat een orchidee mee?

De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo'n zes tot tien weken. De bekende Phalaenopsis (ook wel vlinderorchidee of maanorchidee genoemd) is een uitzondering. Deze orchidee bloeit zo'n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar!

Hoe lang moet je een orchidee dompelen?

Geef liefst vroeg op de dag water. Nog beter is het om de pot gedurende 5 tot 10 minuten in een emmer water onder te dompelen. Vervolgens kan uw orchidee gerust zeven dagen zonder water.

Waarom vallen de knoppen van mijn orchidee?

Indien jouw orchidee de knoppen laat vallen, dan heeft jouw orchidee waarschijnlijk in een koude omgeving gestaan en teveel water of te weinig licht gehad. Wij raden aan om orchideeën nooit beneden de vijftien graden te houden. Kou zorgt ervoor dat de wortels niet meer actief zijn en de knoppen eraf vallen.

Hoe houd je een orchidee in leven?

Zet de orchidee niet in rechtstreeks zonlicht en op een plaats met een temperatuur tussen de 20 en 25°C. Dit geldt ook bij het water geven. Gebruik geen water dat te koud is. Zet de orchidee op de correcte plaats, verwijder de gele bladeren en verzorg de plant weer zoals normaal.

Waar knip je een orchidee af?

Een orchidee bloeit enorm lang. Na de bloei kun je hem verzorgen, zodat hij weer opnieuw gaat bloeien. Knip de takjes terug net boven het derde oog en hij zal daar weer een nieuwe scheut geven met nieuwe bloemen. Dit is ook een mooi moment om de plant te verpotten.

Hoe uitgebloeide orchidee afknippen?

Nadat de orchidee uitgebloeid is, mag je hem enkele weken op een koelere standplaats zetten. Let wel op dat de plant nog steeds voldoende licht krijgt. Als je de orchidee opnieuw wil laten bloeien, is het nodig om te snoeien. Knip oude takken terug tot boven het derde oog.