Inhoudsopgave:

  1. Welke kleur lieveheersbeestje is giftig?
  2. Welke kleuren kunnen lieveheersbeestjes hebben?
  3. Kunnen gele lieveheersbeestjes steken?
  4. Wat is een geel lieveheersbeestje?
  5. Wat eten Onze Lieve Heersbeestjes?
  6. Hoeveel lieveheersbeestjes soorten zijn er?

Welke kleur lieveheersbeestje is giftig?

Rode lieveheersbeestje zijn dus zelfs giftiger dan de gele want ze vallen met hun knalrode kleur harder op in de natuur. De gele beestjes zijn dan wel minder opvallend maar hebben dus ook minder gif in zich. Gelukkig kunnen ze zich makkelijker verstoppen voor vijanden.

Welke kleuren kunnen lieveheersbeestjes hebben?

Lieveheersbeestjes hebben een ronde, vaak halfbolvormige vorm met korte pootjes die net als de kleine antennes onder het dek- en nekschild kunnen worden teruggetrokken. Ze hebben vaak rode, gele, witte, zwarte en oranje kleuren en zijn vaak gestippeld.

Kunnen gele lieveheersbeestjes steken?

Steken kunnen ze niet en ze zijn ook niet giftig. De gele vloeistof die ze kunnen afscheiden is wel erg bitter en kan je maar beter van je handen wassen. Een lieveheersbeestje is een vriendelijk dier dat erg nuttig is in de tuin omdat het schadelijke bladluizen opeet.

Wat is een geel lieveheersbeestje?

Lieveheersbeestjes behoren tot de meest opvallende kevers en vallen op door hun felrode of gele kleur van de dekschilden. Op de dekschilden zijn (zwarte) stippen zichtbaar; deze moeten in combinatie met de felle kleur predatoren afschrikken.

Wat eten Onze Lieve Heersbeestjes?

Een volwassen lieveheersbeestje eet gemiddeld 80 bladluizen per dag en zijn larve maar liefst 120! Lieveheersbeestjes grijpen een bladluis met hun kaken vast en zuigen deze leeg. De oudere larven en de volwassen lieveheersbeestjes eten een niet al te grote bladluis zelfs volledig op.

Hoeveel lieveheersbeestjes soorten zijn er?

350.000 soorten. Die onderscheidt zich van andere insecten door verharde schildjes en bijtende (i.p.v. zuigende) monddelen. Binnen de kevers vormen de lieveheersbeestjes een aparte groep: de Coccinellidae. De soorten uit deze familie zijn 1 tot 10 mm groot en worden gekenmerkt door hun opvallend ronde tot ovale vorm.