Inhoudsopgave:

  1. Kan je met opties meer verliezen dan je inleg?
  2. Hoe jij ook geld verdient met opties?
  3. Wat is het verschil tussen gedekt en ongedekt schrijven van een call optie?
  4. Wat gebeurt er bij expiratie als u een short positie heeft in een call optie op aandelen die in the money is?
  5. Wat is optiepremie?
  6. Wat is het maximale verlies als ik een long positie heb in een optie?
  7. Hoe werkt opties schrijven?
  8. Wat is call optie schrijven?
  9. Wat betekent een optie schrijven?

Kan je met opties meer verliezen dan je inleg?

Als je opties koopt, kun je je volledige inleg verliezen. Bij opties verkopen (opties schrijven) geldt dat jouw verlies groter kan zijn dan de optiepremie die je hebt ontvangen.

Hoe jij ook geld verdient met opties?

Dit is een Nederlands boekje waarin op een heldere manier wordt uitgelegd wat opties zijn, hoe u enkele eenvoudige strategieën kunt gebruiken in uw portefeuille en vooral hoe u daar geld mee kunt verdienen.

Wat is het verschil tussen gedekt en ongedekt schrijven van een call optie?

Dit gebeurt automatisch, daarvoor hoeft u zelf geen opdracht te geven. Bij ongedekt schrijven heeft u de onderliggende waarde niet in uw beleggingsportefeuille. We nemen hetzelfde voorbeeld: Moet u op een moment aan uw plicht voldoen en de 200 aandelen Philips leveren, dan kunt u dat niet.

Wat gebeurt er bij expiratie als u een short positie heeft in een call optie op aandelen die in the money is?

Expiratie bij een geschreven call optie Wanneer er voldoende cash of margin aanwezig is om uitoefening mogelijk te maken, dan zal het systeem de optie ongemoeid laten. Aan het eind van de expiratiedatum volgt dan automatisch een uitoefening van de optie.

Wat is optiepremie?

Een optiepremie is de prijs van een optie. De prijs kan bestaan uit intrinsieke waarde en tijdswaarde en wordt beïnvloed door de uitoefenprijs van de optie, de koers van de onderliggende waarde, de rente, het dividend, de looptijd en de volatiliteit.

Wat is het maximale verlies als ik een long positie heb in een optie?

Bij een long positie in een put- of calloptie is het maximale verlies de premie die u heeft betaald. Heeft u een short positie in een optie, dan is de maximale winst de premie die u heeft ontvangen bij het verkopen (schrijven) van de optie. Dit geldt voor zowel een call- als een putoptie is.

Hoe werkt opties schrijven?

Bij het schrijven van een calloptie ontvangt u de optiepremie. In het gunstigste geval loopt de calloptie waardeloos af. In dat geval is de ontvangen premie uw winst. Dit is dus het voornaamste doel bij het schrijven van callopties.

Wat is call optie schrijven?

De schrijver (verkoper) van een call optie heeft de plicht om aandelen te verkopen tegen een vooraf bepaalde koers (uitoefenprijs) op een vooraf bepaalde datum (expiratiedatum). Dit wordt ook wel een short call optie genoemd.

Wat betekent een optie schrijven?

Bij het schrijven van een optie gaat de schrijver van de optie een verplichting aan om de onderliggende waarde te kopen (bij het schrijven van een put) of te verkopen (bij het schrijven van een call). Als vergoeding voor deze aangegane verplichting ontvangt de schrijver de optiepremie.