Inhoudsopgave:

 1. Wat is een optie waard?
 2. Wat kan er gebeuren als ik opties aankoop?
 3. Wat bepaalt de prijs van een optie?
 4. Wat is een call optie voorbeeld?
 5. Hoe verdien je geld met opties?
 6. Hoeveel kan je verliezen met opties?
 7. Wat is een geschreven optie?
 8. Wat is de premie van een optie?
 9. Wat betekent calloptie?
 10. Wat is een optie call?
 11. Hoe oefen je opties uit?
 12. Hoe werken opties voorbeeld?

Wat is een optie waard?

Een optie is een afgeleid product (derivaat) en geeft het recht om een bepaald product tegen een vooraf vastgestelde prijs en tijdstip te kopen of te verkopen. De waarde van een optie is voornamelijk gebaseerd op de koers van de onderliggende waarde, de looptijd van het optiecontract en de volatiliteit.

Wat kan er gebeuren als ik opties aankoop?

Als je opties koopt, kun je je volledige inleg verliezen. Bij opties verkopen (opties schrijven) geldt dat jouw verlies groter kan zijn dan de optiepremie die je hebt ontvangen. Je verwachtte dat de koers van de onderliggende waarde ongeveer gelijk zou blijven of zou gaan dalen.

Wat bepaalt de prijs van een optie?

Bij call-opties wordt de intrinsieke waarde berekend door de uitoefenprijs van de optie af te trekken van de koers van de onderliggende waarde. ... Bij put-opties wordt de intrinsieke waarde berekend door de koers van het aandeel af te trekken van de uitoefenprijs van de optie.

Wat is een call optie voorbeeld?

Iemand koopt een call-optie als hij verwacht dat de koers van de onderliggende bezitting zal stijgen gedurende de looptijd van het contract. Stel, je verwacht dat de koers (prijs) van een Tesla-aandeel zal stijgen, dus koop je een call-optie op 100 Tesla-aandelen.

Hoe verdien je geld met opties?

Koop je een optie, dan betaal je een bedrag aan de verkoper. Als verkoper van een optie ontvang je dat geld dus. Als verkoper heb je echter ook nog de verplichting om aandelen te leveren indien de koper van de optie zijn recht uitoefent om de aandelen te kopen.

Hoeveel kan je verliezen met opties?

Geschreven optie terugkopen? Jouw winst bij de geschreven optie is maximaal € 425, namelijk jouw ontvangen premie. Je mogelijke verlies is in theorie onbeperkt, afhankelijk van de stand van de AEX. Hoe hoger de stand, hoe meer verlies je lijdt.

Wat is een geschreven optie?

Bij het schrijven van een optie gaat de schrijver van de optie een verplichting aan om de onderliggende waarde te kopen (bij het schrijven van een put) of te verkopen (bij het schrijven van een call). Als vergoeding voor deze aangegane verplichting ontvangt de schrijver de optiepremie.

Wat is de premie van een optie?

Een optiepremie is de prijs van een optie. De prijs kan bestaan uit intrinsieke waarde en tijdswaarde en wordt beïnvloed door de uitoefenprijs van de optie, de koers van de onderliggende waarde, de rente, het dividend, de looptijd en de volatiliteit.

Wat betekent calloptie?

Een calloptie is een contract dat de koper het recht geeft, maar niet de verplichting, om een bepaald bezit voor een bepaalde prijs op een bepaalde afloopdatum te kopen. De waarde van de calloptie neemt toe wanneer de marktprijs van de waarde stijgt.

Wat is een optie call?

Een putoptie is een contract dat de koper het recht, maar niet de verplichting, geeft om een bezit te verkopen voor een bepaalde prijs, op een bepaalde afloopdatum. De waarde van een putoptie stijgt als de onderliggende waarde daalt in prijs.

Hoe oefen je opties uit?

Je kan ook besluiten om de optie uit te oefenen. In dat geval ontvang je 100 aandelen Philips voor 15 euro per stuk. Je betaalt hier 100 keer 15 euro = 1500 euro voor. Als je de aandelen op de beurs had gekocht, dan zou dit 2000 euro gekost hebben.

Hoe werken opties voorbeeld?

Bij het kopen van een optie, koopt u het recht om een bepaalde hoeveelheid effecten in de toekomst voor een bepaalde prijs te kopen of verkopen. U maakt bijvoorbeeld de afspraak om gedurende 6 maanden het recht te hebben om 100 specifieke aandelen te kopen tegen een van te voren afgesproken prijs.