Inhoudsopgave:

 1. Wat voor bladvormen zijn er?
 2. Hoe herken ik een blad van een boom?
 3. Wat kun je met eikenblad doen?
 4. Welke bomen hebben een samengesteld blad?
 5. Wat is Talligheid?
 6. Wat zijn gelobde bladeren?
 7. Hoe ziet een blad eruit?
 8. Wat is de bladvorm van een iep?
 9. Wat te doen met herfstbladeren?
 10. Hoe ruim ik bladeren op?
 11. Welke boom heeft hartvormige bladeren?
 12. Wat voor soort boom is een Berk?
 13. Wat zijn lobben van een blad?
 14. Wat is Lancetvormig?

Wat voor bladvormen zijn er?

Iedere plant heeft zo zijn eigen bladvorm. Er zijn samengestelde bladeren, en geveerde bladeren, gelobde, lijnvormige en naaldvormige bladeren.

Hoe herken ik een blad van een boom?

Kijk naar de vorm van het blad en van de nerven, de bladrand, de lengte van het steeltje, de bladtop of eventuele beharing. In geval van naalden kijk je naar de breedte van de naald, de top, de manier hoe ze ingeplant zijn op de twijg, eventuele patronen en kleurverschillen aan de onderkant van de naalden, ...

Wat kun je met eikenblad doen?

Ook eikenblad kun je gebruiken om te composteren. Laat de zakken dan een paar seizoenen rusten vanwege het trage verteerproces. Of maai het blad fijn met de grasmaaier voordat je het in zakken schept; in snippers zal het wat sneller verteren.

Welke bomen hebben een samengesteld blad?

Bomen - Samengesteld blad
 • Es - Fraxinus excelsior. Es - Fraxinus excelsior In het Nederlandse en Belgische landschap zijn veel Essen aan te treffen. ...
 • Okkernoot - Juglans regia. ...
 • Robinia - Robinia pseudoacacia.

Wat is Talligheid?

De talligheid (= aantal kroonblaadjes) is bij het determineren van belang en ook de vraag of de kroonbladen los of vergroeid zijn. Vergroeide kroonbladen worden kroonslippen of -lobben genoemd.

Wat zijn gelobde bladeren?

GELOBD, bn. (plantk.) (van bladeren) aan den rand door diepe insnijdingen, die echter niet tot het midden gaan, verdeeld in eenigszins afgeronde lobben of slippen.

Hoe ziet een blad eruit?

Een blad bestaat uit een bladsteel en een bladschijf. Met de bladsteel zit het blad aan de stengel vast. Het platte gedeelte van het blad heet de bladschijf. De vaatbundels van de stengel lopen via de bladsteel door tot in de bladschijf (zie afbeelding 14).

Wat is de bladvorm van een iep?

Iep (Ulmus), ook bekend als olm, is een geslacht van loofbomen. De bladeren zijn veernervig en hebben een gezaagde of dubbelgezaagde bladrand. Ze lijken soms op de bladeren van de haagbeuk (Carpinus betulus). Iepenbladeren hebben echter in tegenstelling tot die van de haagbeuk een ongelijke bladvoet.

Wat te doen met herfstbladeren?

Gevallen herfstblad is niet alleen lastig afval. Als mulch bieden ze vaste planten, bolgewassen en heesters een goede bescherming tegen de vorst. Een luchtig opgehoopte laag blad isoleert het best. Leg er enkele takken op om de laag te verzwaren, zodat de herfstwind er geen vat op krijgt.

Hoe ruim ik bladeren op?

Gebruik een hark, bladzuiger, grasmaaier of bladblazer om de bladeren op te ruimen. Kleine hoeveelheden bladeren kunnen in de gft-bak. Breng grote hoeveelheden bladeren naar het containerpark. Gebruik bladeren als compost, meststof of winteronderkomen voor dieren.

Welke boom heeft hartvormige bladeren?

Koeken en hartjes Hoewel de boom in Duitsland daarom de 'koekenboom' wordt genoemd is de snelgroeiende boom een oorspronkelijk Aziatische soort uit China en Japan. De duidelijk hartvormige bladeren vormen de basis voor de Nederlandse naam.

Wat voor soort boom is een Berk?

Niet alleen berken staan bekend om hun lichtgekleurde stam, dat geldt ook voor de snelgroeiende Populus alba (witte abeel). Deze heeft een grijswitte stam en valt op door de karakteristieke ruitvormige lenticellen. De witte abeel houdt van lemige grond en kan wel 20-25 m hoog worden.

Wat zijn lobben van een blad?

gelobd bijv. naamw. Verbuigingen: gelobderVerbuigingen: gelobdst met diepe insnijdingen die niet verder gaan dan de helft van het blad Voorbeeld: `De bladeren hebben duidelijke stelen, meestal langer dan het blad zelf; ook zijn ze door diepe insnijdinge...

Wat is Lancetvormig?

bn. (plantk.) vier of meermalen zoo lang als breed en aan beide einden gelijkmatig versmald.