Inhoudsopgave:

 1. Hebben uien veel zon nodig?
 2. Hoe Winterui planten?
 3. Kun je de stengels van ui eten?
 4. Kun je een uitgelopen ui planten?
 5. Waarom blijven uien op het land liggen?
 6. Wat zijn plantuien?
 7. Wat is Winterui?
 8. Hoe winterbloemkool kweken?
 9. Wat gebeurt er als je een ui in de grond stopt?
 10. Hoe uien laten drogen?
 11. Wat te doen met uitgelopen uien?
 12. Wat is drogende lucht?
 13. Hoe worden uien gerooid?
 14. Kunnen plantuien tegen vorst?
 15. Waar knoflook planten?

Hebben uien veel zon nodig?

Kies een zonnig plekje in de tuin. Winter uien zijn winterhard genoeg om in moeilijke weersomstandigheden te overleven, maar ze houden er toch van om in de zon te staan.

Hoe Winterui planten?

Hoe plant je winteruien? Zoek een stukje moestuin uit waar de grond niet te nat is. Het liefst op een zonnig plekje zodat de uien het wat warm krijgen. Zorg voor een plantafstand van 15 cm tussen de uien, en steek ze 2,5 tot 5 cm diep in de grond.

Kun je de stengels van ui eten?

Verse uien zijn heel sappig, extra sterk en ook het nog mooie groene loof kun je dan eten. Sterker nog, die bloeistengel kun je ook eten (niet alleen van uien maar ook van knoflook, prei, etc.).

Kun je een uitgelopen ui planten?

Als een ui uitgelopen is dan kan je deze laten uitgroeien tot een nieuwe ui. Als de wortels een halve centimeter tot een centimeter lang zijn dan kan je de uien planten in de aarde. Plant de uien zo dat de bol net onder de aarde bedekt is. Niet te diep planten dus, en nu is het afwachten of de uien gaan groeien.

Waarom blijven uien op het land liggen?

Laat ze eerst ter plaatse op het land liggen, waar je ze er hebt uitgetrokken ( enkele weken) Bij droog weer verzamelen, het loof is dan verdord. Door het buiten laten liggen, ontstaat er een harde schil, waardoor je de uien lang kan bewaren. Maar natuurlijk kan je ze vers ook uitstekend eten.

Wat zijn plantuien?

Plantuien zijn uien die het jaar voordien gezaaid werden en vroegtijdig als kleine uien werden geoogst.

Wat is Winterui?

Winterui wordt ook als zaaiui geteeld. Na zaaien ter plaatse rond eind augustus blijft het gewas de ganse winter op het veld. De oogst als jonge busselui geschiedt al in mei-juni. Als bemesting voor de teelt van winterplantajuin kan je, op lichte gronden, een 30g/m² patentkali gebruiken.

Hoe winterbloemkool kweken?

Plant uw winterbloemkoolplanten in volle zon en geef ze voldoende ruimte: plantafstand 75 x 65 cm. Zorg dat de planten (zeker vanaf de koolvorming) steeds voldoende vochtig staan. Geef bij voorkeur 's avonds water, vermijd echter dat de grond 'dichtslaat', dit verhoogt de kans op knolvoet.

Wat gebeurt er als je een ui in de grond stopt?

Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.

Hoe uien laten drogen?

Als je uien zover gegroeid zijn dat ze wat los boven de grond komen te zitten, kun je ze helemaal los halen en boven op de grond laten drogen. Na een poosje (ongeveer een week) zijn ze genoeg gedroogd. Natuurlijk kun je ze dan opeten, maar je eet ze vast niet allemaal tegelijk op.

Wat te doen met uitgelopen uien?

Het goede nieuws is: ja, je hoeft uien met uitlopers niet direct weg te gooien. Echter hebben de uitlopers een bittere smaak, vooral wanneer je ze rauw verwerkt in een gerecht. Om dit te voorkomen kun je de uitlopers gemakkelijk verwijderen door de ui doormidden te snijden en de uitloper los te halen met je vingers.

Wat is drogende lucht?

o Ventileer alleen met drogende lucht (Absoluut Vochtgehalte (AV, gram vocht per m3 lucht) is lager dan het zo AV van de lucht uit het product (ruimte AV). o Ga niet te laag in temperatuur voor de tijd van het jaar, daar u anders te weinig extern kunt ventileren.

Hoe worden uien gerooid?

Het oogsten van de uien is een kwestie van de bollen uit de grond trekken zodat de worteltjes loskomen van de bodem. De uien inclusief het loof kunnen vervolgens op de grond blijven liggen totdat het loof helemaal is uitgedroogd. Uitgedroogd loof zorgt ervoor dat de uien beter houdbaar zijn.

Kunnen plantuien tegen vorst?

Plantuien mogen vroeg de grond in omdat ze vorst goed kunnen verdragen. Als ze bevroren zijn moet je ze niet aanraken want dan heb je kans op beschadiging. Rode plantuien zijn gevoeliger voor koude stress, wat bloemstengel vorming kan veroorzaken. Daarom wachten met planten todat de grond wat is op gewarmd.

Waar knoflook planten?

Knoflook kan in principe op alle grondsoorten groeien, als die maar goed waterdoorlatend is. Een zonnig plekje is voor het knoflook planten heel belangrijk. Splits de bollen in teentjes en gebruik de mooiste en grootste als plantgoed. De kans op een oogst van grote knoflookbollen is dan het grootst.