Inhoudsopgave:

 1. Hoe ongezond is houtrook?
 2. Hoe slecht is een kampvuur?
 3. Waar op letten bij aanschaf kachel?
 4. Is hout kachel slecht voor gezondheid?
 5. Kan je bruin worden van een kampvuur?
 6. Wat is de beste merk houtkachel?
 7. Welke houtkachel geeft meeste warmte?
 8. Wat te doen met stankoverlast?

Hoe ongezond is houtrook?

Houtrook bevat veel ongezonde stoffen, bijvoorbeeld fijn stof, roet, benzeen, koolmonoxide, azijnzuur en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK 's). Houtrook heeft dezelfde negatieve effecten als uitlaatgassen van verkeer en bevat meer stoffen die schadelijk zijn voor DNA (kankerverwekkende stoffen).

Hoe slecht is een kampvuur?

De meerderheid van de Nederlanders vindt houtstook gezellig, lekker warm en leuk om te doen, zo blijkt uit onderzoek. Maar houtstook zorgt ook voor geuroverlast, is een belangrijke bron van luchtverontreiniging en slecht voor de gezondheid vanwege de uitstoot van fijnstof en roet.

Waar op letten bij aanschaf kachel?

Waar op letten bij aankoop van een houtkachel?
 • Afvoerkanaal. Een kachel produceert verbrandingslucht en deze moet afgevoerd worden. ...
 • Het juiste vermogen. Een kachel met het juiste vermogen zorgt dat u optimaal kan genieten van de sfeer en warmte. ...
 • Type en budget. Bedenk wat voor houtkachel u zoekt en wat uw budget is.

Is hout kachel slecht voor gezondheid?

Hout stoken is ongezond voor iedereen: voor mensen die in de buurt wonen, maar ook voor jezelf als stoker. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) en koolmonoxide.

Kan je bruin worden van een kampvuur?

Je word bruin van de zon door middel van ultra violette straling (UV) maar niet bij een haard vuur bijvoorbeeld.

Wat is de beste merk houtkachel?

De Invicta kachel Fifty Standing is volgens ons de beste houtkachel voor woningen met een woonruimte van 2 m³. Het heeft een lage CO-uitstoot en een mooi rendement van 76%. Deze Invicta kachel scoort 9,5/10 en kost +/- € 2.500.

Welke houtkachel geeft meeste warmte?

Een oudere houtkachel haalt ongeveer de helft van de warmte uit het hout. Voor een moderne houtkachel ligt deze boven de 75%. Bij een kachel met een zeer hoog rendement kan dit oplopen tot boven de 90%. Aan de andere kant, een open haardvuur levert vaak maar een rendement van 10%.

Wat te doen met stankoverlast?

Komt u er samen niet uit? Dan kunt u uw klacht over stankoverlast melden bij de gemeente. Op de gemeentelijke website staat hoe u dit kunt doen. In de algemene plaatselijke verordening (APV) staat wat uw gemeente kan doen als iemand voor stankoverlast zorgt.