Inhoudsopgave:

 1. Wat zijn stands?
 2. Wat als je gedotterd bent?
 3. Is katheterisatie gevaarlijk?
 4. Wat zijn de risico's van dotteren?
 5. Wat doet een hartinfarct?
 6. Wat doen stents?
 7. Hoe lang mag ik niet werken na dotteren?
 8. Hoe lang mag je niet autorijden na dotteren?
 9. Wat kan er misgaan bij hartkatheterisatie?
 10. Hoe risicovol is een hartkatheterisatie?
 11. Kan dotteren mislukken?
 12. Hoe lang moet je revalideren na dotterbehandeling?
 13. Hoe voel je je na een hartinfarct?
 14. Hoe erg is een hartinfarct?
 15. Hoe lang duurt herstel na stent?

Wat zijn stands?

Een stent is een klein, ontplooibaar buisje met een gaasachtige structuur, dat wordt gemaakt van medisch roestvrij staal of een kobaltlegering. Stents kunnen helpen bij het openhouden van de bloedvaten en het verminderen van de kans op een hernieuwde verstopping of vernauwing na het dotteren.

Wat als je gedotterd bent?

Je mag snel na de behandeling weer eten en drinken. Veel drinken helpt de contrastvloeistof uit je lichaam te krijgen. Na voldoende bedrust mag je weer voorzichtig een stukje gaan lopen op de afdeling. Als je via je lies bent gedotterd moet je soms nog een nachtje in het ziekenhuis blijven.

Is katheterisatie gevaarlijk?

Hiernaast loop je na een hartkatheterisatie risico op trombose. Dit kan leiden tot een hartinfarct of hersenbloeding. Ook kan de wand van de kransader of kransslagader waar de katheter is ingebracht scheuren. Dit kan een hartinfarct of ventrikelfibrilleren veroorzaken.

Wat zijn de risico's van dotteren?

Toch is er altijd een risico op complicaties tijdens en na het dotteren:
 • Hartritmestoornissen.
 • Overgevoeligheidsreactie op de contrastvloeistof.
 • Hartinfarct of herseninfarct doordat een deel van de vernauwing losschiet.
 • Kramp van de kransslagader.
 • Een breuk in een bloedvatwand.
 • Nabloeden van de wond.
 • Bloedstolsels.

Wat doet een hartinfarct?

Een hartinfarct is een beschadiging van de hartspier door te weinig zuurstof. Dat komt door een afgesloten of vernauwd bloedvat. Een dicht bloedvat wordt zo snel mogelijk opengemaakt met een dotterbehandeling. Bij een vernauwd bloedvat krijgt u een dotterbehandeling of omleidingsoperatie.

Wat doen stents?

E​en stent is een hol buisje van gaas. Je kunt het vergelijken met het veertje dat in een balpen zit. Dit veertje houdt de kransslagader open en voorkomt dat het bloedvat terugveert. Een stent vermindert de kans op een nieuwe vernauwing op dezelfde plaats.

Hoe lang mag ik niet werken na dotteren?

Veel patiënten kunnen het ziekenhuis kort na de ingreep al verlaten. De meeste mensen kunnen na ongeveer een week weer aan het werk gaan en hun normale dagelijkse bezigheden weer oppakken. Mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten, zullen iets langer moeten wachten.

Hoe lang mag je niet autorijden na dotteren?

Heeft u een dotterbehandeling via de lies ondergaan, dan mag u vanwege de lieswond de eerste vijf tot zeven dagen na een dotterbehandeling niet fietsen en autorijden. Bij een ingreep via de pols geldt dat alleen voor het fietsen; u mag dan wel autorijden.

Wat kan er misgaan bij hartkatheterisatie?

Mogelijke complicaties zijn:
 • bloeduitstorting of nabloeding op de plaats waar het bloedvat is geprikt.
 • hartritmestoornissen.
 • pijn op de borst.
 • infectie.
 • overgevoelige reactie op de contrastvloeistof.
 • beschadiging van een bloedvat.

Hoe risicovol is een hartkatheterisatie?

Risico's en complicaties van een hartkatheterisatie Het onderzoek verloopt bijna altijd goed, maar er zijn risico's. De volgende complicaties kunnen optreden: Een bloeding of bloeduitstorting bij de insteekopening in lies of pols (5%). Voorbijgaande hartritmestoornis (1%).

Kan dotteren mislukken?

Nee, soms is een dotterbehandeling niet mogelijk. Dit kan te maken hebben met de plaats of de vorm van de vernauwingen. Ook kunnen ze niet altijd bij de allerkleinste kransslagaders met de dotterballon.

Hoe lang moet je revalideren na dotterbehandeling?

De meeste mensen kunnen na ongeveer een week weer gaan werken en hun normale dagelijkse bezigheden weer oppakken. Mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten, zullen iets langer moeten wachten. Raadpleeg uw arts voordat u inspannende werkzaamheden verricht.

Hoe voel je je na een hartinfarct?

Na een hartinfarct kunt u langere tijd angstig of somber blijven. Het kan zijn dat u 's nachts slecht slaapt omdat u zich zorgen maakt over uw hart. Bij een angstaanval kunt u pijn op de borst of hartkloppingen krijgen. Andersom kan pijn of druk op de borst u weer angst geven.

Hoe erg is een hartinfarct?

Bij een hartinfarct of hartaanval krijgt een deel van de hartspier geen bloed en zuurstof meer, door een plotselinge afsluiting van een kransslagader. Daardoor sterft dat deel van het hart langzaam af en ontstaat er een litteken. Om ernstige schade aan het hart te beperken, is het belangrijk om snel te handelen.

Hoe lang duurt herstel na stent?

Het plaatsen van een stent is een minimaal-invasieve ingreep. Veel patiënten kunnen het ziekenhuis kort na de ingreep al verlaten. De meeste mensen kunnen na ongeveer een week weer aan het werk gaan en hun normale dagelijkse bezigheden weer oppakken.